Reținerea datelor în Austria: Curtea Constituțională se adresează Curții de Justiție a Uniunii Europene

  • Posted on: 17 January 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.1

Curtea Constituțională a Austriei are rezerve în ceea ce privește compatibilitatea Directivei europene privind reținerea datelor cu prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale Din acest motiv, cei 14 judecători ai Curții au adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) o serie de întrebări cu privire la interpretarea Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Această solicitare către CJUE are la bază o serie de plângeri adresate Curții Constituționale austriece împotriva reținerii datelor. Până în momentul de față, guvernul provinciei Carinthia, un angajat al unei companii de telecomunicații și un număr de 11 000 de indivizi s-au adresat Curții Constituționale.

Obligația de reținere a datelor a intrat în vigoare în Austria la 1 aprilie 2012. La scurt timp după aceea, organizația Austrian AK Vorrat a inițiat o campanie menită să strângă semnături în vederea sesizării Curții Constituționale. În doar câteva săptămâni, 11 139 de austrieci și-au exprimat susținerea față de această acțiune și dorința de a se alătura sesizării.

La 18 decemrbie 2012, judecătorii Curții Constituționale au anunțat că împărtășesc rezervele exprimate de către cetățeni. „În majoritatea covârșitoare a cazurilor, reținerea datelor generează îngrijorări pentru persoanele care nu prezintă niciun motiv pentru ca datele lor să fie reținute. Autoritățile obțin datele acestor indivizi și se află, ulterior, în posesia unor informații referitoare la comportamentul privat al acestora. În plus, există un risc crescut de abuzuri”, explică Gerhart Holzinger, președintele Curții Constituționale austriece. Acesta continuă: “Curtea Constituțională are obligația de a se adresa CJUE dacă are dubii în ceea ce privește interpretarea legislației Uniunii. Noi avem dubii în ceea ce privește compatibilitatea Directivei UE privind reținerea datelor cu drepturile garantate prin Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.”

Decizia sesizării CJUE are ca efect suspendarea procedurilor declanșate la nivelul Curții Constituționale austriece. După ce CJUE se va pronunța cu privire la întrebările care i-au fost adresate, Curtea Constituțională își va relua deliberările. Deși chestiunea a fost supusă atenției CJUE, reținerea datelor rămâne în vigoare în Austria. Curtea Constituțională spune că nu dispune de niciun mijloc prin care să poată suspenda, din proprie inițiativă, prevederile legale relevante.

Decizia Curții reprezintă un câștig important pentru activiștii organizației AK Vorrat și pentru cetățenii care sunt îngrijorați de existența prevederilor legale privind reținerea datelor. Avocatul Ewald Scheucher, care a depus sesizarea în numele celor 11 139 de cetățeni asutrieci, consideră că decizia Curții Constituționale de a sesiza CJUE este cel mai bun rezultat posibil, întrucât CJUE este organismul decizional suprem în această chestiune. Astfel, CJUE este cea care are puterea de a pune capăt reținerii datelor în Europa.

Articol de Alice Sedmidubsky - unwatched.org

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.