Comisia Europeană vorbește despre guvernanța globală a Internetului – faceți ce spunem noi, nu ce facem noi

  • Posted on: 27 February 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.4

Comisia Europeană a dat publicității, în 12 februarie, o Comunicare destul de consistentă privind guvernanța globală a Internetului. Unele dintre politicile promovate la nivel global de către Comisia Europeană sunt, într-adevăr, excelente – apărarea și promovarea drepturilor fundamentale și valorilor democratice, structuri de guvernantă multi-participative (multi-stakeholder), reguli clare care respectă drepturi și valori și o rețea unică nefragmentată etc.

Comisia are dreptate să promoveze această abordare și aceste valori. Dar cine va asculta, în contextul în care Comisia însăși nu reușește să respecte aceste principii?

Comisia vorbește despre apărarea și protejarea drepturilor fundamentale – însă analiza internă asupra propunerii comisarului Kroes pentru un Regulament privind o piață unică în sectorul telecomunicațiilor arată că însăși Comisia nu a respectat regulile UE privind drepturile findamentale. Comisarul Kroes a ignorat acest aspect și a publicat propunerea ca atare.  

Comisia vorbește despre susținerea modelului multi-participativ – însă tot ea a ignorat opiniile societății civile cu privire la neutralitatea Internetului și a denaturat în mod repetat aceste opinii, pretinzând, spre exemplu, că societatea civilă dorește interzicerea serviciilor specializate. Ce valorează modelul multi-participativ atunci când actorii implicați sunt în mod voit ignorați și prezentanți într-o lumină falsă?

Comisia vorbește despre respectarea regulilor și valorilor, însă propune să se permită furnizorilor de acces la Internet să blocheze și să filtreze comunicațiile private pentru a pune în aplicare măsuri de cenzură private și nebazate pe lege, deși Carta privind drepturile fundamentale a UE spune foarte clar că restricțiile privind drepturile la libertate de comunicare și viață privată trebuie să fie reglementate prin lege (articolul 52). Într-adevăr, sunt respectate regulile și valorile.

Comisia vorbește despre valoarea unei „rețele nefragmentate”, dar propune o legislație cu privire la „neutralitatea Internetului” (propunerea de Regulament privind o piață unică în sectorul telecomunicațiilor) care ar crea în mod explicit reguli ce permit companiilor Internet să facă discriminări între servicii, creând bariere în calea libertății de comunicare și a libertății de a desfășura activități comerciale.

Cuvintele frumoase ale Comisie sunt înțelepte, profunde și temeinice. Acțiunile sale, din păcate, nu respectă aceleași standarde.

Articol de Joe McNamee

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.