Free Software Foundation condamnă parteneriatul dintre Mozilla și Adobe pentru susținerea DRM (Digital Restrictions Management)

  • Posted on: 28 May 2014
  • By: Redacția ApTI

Mult timp Fundația Mozilla a fost principalul apărător al drepturilor utilizatorilor când vine vorba de Web (fie ele browsere, standarde sau orice altceva legat de World Wide Web). Unde până în 2009 browser-ul Firefox al Fundației Mozilla a fost pe o traiectorie ascendentă, apropiindu-se foarte mult de cota de piață a Internet Explorer-ului și chiar devenind lider în unele regiuni, această dinamică a fost schimbată fundamental odată cu intrarea pe piață a lui Google cu browser-ul Chrome. De la lansare, Chrome a acaparat în mod constant cotă de piață atât de la Internet Explorer cât și, mult mai important, de la Firefox. În ciuda acestui lucru, Fundația Mozilla a continuat să fie consecventă și să păstreze o poziție principială... până acum. Pe 14 Mai, Fundația Mozilla a anunțat că a intrat într-un contract cu Adobe prin care se angajează sa implementeze DRM în browser-ul Firefox.

Mai jos prezentăm, în întregime, răspunsul Free Software Foundation la această acțiune a Fundației Mozilla:

BOSTON, Massachusetts, SUA — Miercuri, 14 Mai, 2014 — Ca răspuns la anunțul făcut astăzi de Mozilla, care declară că va implementa DRM în browser-ul Firefox, John Sullivan, directorul executiv al Free Software Foundation a făcut următoarea declarație:

La doar o săptămâna după Ziua Internațională Împotriva DRM-ului, Mozilla a anunțat că va intra într-un parteneriat cu firma de soft proprietar Adobe pentru a implementa suport pentru DRM Web-based folosind Encrypted Media Extensions (EME) în browser-ul Firefox.

Free Software Foundation este foarte dezamăgită de anunțul făcut de Mozilla. Această decizie compromite principii importante pentru a atenua temeri greșite legate de cota de piața a browser-ului și aliază Mozilla cu o firmă ostilă software-ului liber și idealurilor fundamentale ale propriei firme.

Deși Mozilla nu va furniza în mod direct plugin-ul de DRM proprietar al lui Adobe, va încuraja, ca funcționalitate oficială, utilizatorii să instaleze plugin-ul de la Adobe atunci când vor întâlni fișiere media care cer DRM. Suntem de acord cu Cory Doctorow că nu există nici o diferență substanțială între a 'instala DRM' și 'instala cod care instalează DRM'.

Recunoaștem că Mozilla face acest lucru cu strângere de inimă, și avem încredere când aceste cuvinte vin de la Mozilla decât când vin de la Microsoft sau de la Amazon. În același timp, aproape toți cei care implementează DRM pretind că sunt forțați să o facă, și această lipsă de responsabilitate este modalitatea prin care se perpetuează astfel de practici. Anunțul de astăzi pune, din păcate, Mozilla – din acest punct de vedere – în aceiași categorie cu competitorii lor proprietari.

Spre deosebire de acești competitori proprietari, Mozilla depune mult efort pentru a reduce unele din problemele specifice cauzate de DRM, încercând să izoleze pluginul. Totuși, această abordare nu poate rezolva problemele fundamentale de natură etică create de software-ul proprietar, sau problemele care apar în mod inevitabil când software-ul proprietar este instalat pe calculatorul utilizatorului.

În anunț, Mitchell Baker afirmă că Mozilla a fost forțată să facă această alegere. Dar, după aceea, continuă prin a lăuda „valoarea” Adobe și sugerează cum că trebuie să existe între DRM și libertatea utilizatorilor.

Nimic din DRM nu este necesar, iar să auzi Mozilla ridicând în slăvi pe Adobe – compania care a fost și continuă să fie un adversar feroce al software-ului liber și Web-ului liber – este șocant. În urma acestui parteneriat, suntem îngrijorați pentru abilitatea și dorința Mozilla de a critica practicile Adobe de aici încolo.

Înțelegem că Mozilla se teme să nu piardă utilizatori. Cory Doctorow atrage atenția asupra faptului că Mozilla nu a furnizat nici un fel de dovadă care să susțină acest lucru și nici nu au făcut nici un efort pentru a analiza situația. Mai mult decât atât, popularitatea nu este un scop în sine. Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru Fundația Mozilla, care este o organizație non-profit care are o misiune etică. În trecut, Mozilla s-a distins și a avut succes tocmai pentru că a protejat libertatea utilizatorilor și a explicat importanța acestei libertăți prin publicarea codului sursă al browser-ului Firefox, permiterea utilizatorilor de a face modificări și susținerea standardelor Web împotriva tentativelor de impunere a unor extensii proprietare.

Decizia de azi dă totul peste cap, ocupând resurse ale Mozilla pentru a furniza utilizatori lui Adobe și distribuitorilor de media ostili. În acest timp, Firefox-ul îsi pierde identitatea aparte care îl deosebea de competitorii proprietari – Internet Explorer și Chrome – amândoi implementând EME într-un mod și mai dezavantajos pentru utilizator.

Fără îndoială, unii utilizatori doresc să folosească provideri media restrictivi ca Netflix în Firefox, și aceștia vor fi supărați dacă această funcționalitate ar lipsi. Acest lucru nu este surprinzător pentru că majoritatea lumii nu este încă familiarizată cu problemele etice create de software-ul proprietar. Această dezbatere a fost, și este, o oportunitate de a-i familiariza cu aceste probleme pe cei care încă nu sunt la curent cu ele, și de a-i indemna să ia poziție.

Să vezi Mozilla făcând un astfel de compromis fără a face, în prealabil, nici o tentativă publică de a mobiliza utilizatorii împotriva acestei „alegeri forțate” este cu atât mai dezamăgitor. Mozilla ar trebui să revizuiască această decizie. Dar dacă o vor face sau nu, le cerem să ni se alăture devotând atâtea resurse pentru a elimina permanent DRM-ul pe cât folosesc pentru a susține DRM-ul acum. Free Software Foundation va mai lua și alte măsuri în perioada următoare. Pentru moment, utilizatorii preocupați de această problemă pot să:

  • Scrie lui Andreas Gal, CTO-ul Mozilla, pentru a-i spune că sunt împotriva DRM-ului. Mozilla a luat această decizie greșită crezând că fac pe placul utilizatorilor; acum trebuie să fie conștientizați în termeni clari și raționali că utilizatorii consideră această decizie o trădare. Întrebați ce plănuiește să facă Mozilla pentru a remedia problema creată de această falsă alegere forțată.

  • Alătură-te campaniei noastre de a opri aprobarea EME de către W3C. Deși anunțul de astăzi arată cât se poate de clar că respingerea EME de către W3C nu va opri implementarea, aceasta va arăta la fel de clar că W3C respinge fără compromis EME și trimite un mesaj fără echivoc cum că DRM-ul nu are loc în viziunea unui Web liber.

  • Folosește o versiune de Firefox fără codul de EME: Pentru că acest cod este disponibil sub o licență care permite oricui să-l modifice și redistribuie sub un alt nume, preconizăm apariția unor versiuni fără EME și recomandăm folosirea acestora. Vom lista aceste versiuni modificate de Firefox în Free Software Directory.

  • Donează pentru a susține munca Free Software Foundation și campania noastră Defective by Design pentru a pune capăt DRM-ului. Cât timp nu este eliminat complet, Mozilla și alții vor fi tentați în mod constant să cedeze iar asupra utilizatorilor se vor exercita presiuni pentru a continua să folosească software proprietar. Dacă nu dorești să faci donații către noi, atunci donează altor organizații care luptă împotriva restricțiilor digitale.

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.