Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2015-2020 (PNCDI III) finanțează încălcarea drepturilor fundamentale
După ce scandalul SII Analytics a fost soluționat așa cum sunt soluționate majoritatea problemelor la noi: prin băgare sub preș și ignorarea faptului că s-a întâmplat ceva, temerile noastre că SII Analytics nu va fi, nici pe departe, ultimul pas în odiseea încălcărilor dreptului la viața privată din România sub pretextul „securității naționale” sunt confirmate încă o dată.
Intră în scenă lansarea competiției „top-down” (licitație restrânsă) privind proiecte de cercetare de tip „Soluții” din cadrul Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015 - 2020 (PNCDI III), Programul 2 - Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare.
Textul call-ului începe nu foarte surprinzător: „Oferirea de solutii sub forma de bun (produs/serviciu/proces de fabricatie) inovator, ca raspuns la necesitatea identificata in sectorul public (achizitii publice pentru inovare). Solutia este data de catre conducatorul consortiului (organizatia publica de cercetare) la o problema ridicata de administratia publica. Tema se defineste pe baza unui dialog la nivelul entitatilor publice comanditare. Proiectele se segmenteaza in faze (explorare, dezvoltare, testare functionala, fezabilitate, acceptabilitate).”. La prima vedere pare chiar promițător: administrația publică vrea să rezolve niște probleme și investește în asta. Am fi tentați deja să exclamăm „Minunat! În sfârșit se întâmplă ceva pozitiv!”.
Din păcate entuziasmul de termină în momentul în care descoperim care sunt entitățile publice menționate mai sus: „Pentru aceste proiecte autoritatile publice responsabile sunt: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Agentia Spatiala Romana, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.”
Când ne uităm și la lista competițiilor, deja am trecut de mult de faza entuziasmului și am dat-o în groază pentru ca în lista de competiții lansate în acest call descoperim perle cum ar fi „Platforme UAV (vehicule aeriene fără pilot uman) cu capabilităţi dedicate şi infrastructură suport, pentru aplicaţii în misiuni de securitate naţională”, cu scopul „Consolidarea securității naționale prin finanțarea de activități CDI pentru oferirea de soluții la necesități identificate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.” și buget maxim de 9 milioane de RON și „Tehnologii și sisteme video/audio inovative pentru recunoașterea/identificarea persoanelor și a comportamentului simulat” cu scopul „Consolidarea securitatii nationale prin finantarea de activitati de CDI ce ofera solutii inovative peste nivelul tehnologic existent, in vederea satisfacerii nevoilor operationale identificate la nivelul Serviciului de Protectie si Paza si ale altor institutii din cadrul sistemului de securitate nationala, cu scopul prevenirii si contracararii activitatilor cu caracter criminal si terorist.” și buget maxim de 8 milioane de RON.
Așadar MAI vrea drone iar SPP și alte „instituții din cadrul sistemului de securitate națională” vor recunoaștere facială. În valoare totala de 17 milioane de RON. „În termen de 10 zile calendaristice de la data lansarii/publicării anunţului, potentialii contractori trebuie sa transmită […] expresia de interes impreuna cu declaratia de eligibilitate se pot depune până la data de 16.12.2016”. Și nu doar că le vor, dar le vor și repede ținând cont de termenul de doar 10 calendaristice de la publicarea call-ului pentru comunicarea expresiilor de interes.
Nici vorbă să-și pună cineva problema de etică în finanțarea proiectelor, așa cum e cazul programelor FP7 și Horizon 2020. Ia să vedem ce spune Horizon 2020 când vine vorba de etica: „Eticii îi este acordată cea mai mare prioritate în cercetarea finanțată de UE: toate activitățile desfășurate în cadrul Horizon 2020 trebuie să respecte principiile eticii și legislația relevantă atât la nivel național, la nivel UE cât și la nivel internațional, ca, de exemplu, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.”. Puțin probabil că și-a pus cineva probleme de drepturi fundamentale, cum ar fi cel la viața privată, ținând cont de faptul că se finanțează dezvoltarea de sisteme de drone și de recunoaștere facială.
Pentru o reîmprospătare a memoriei privind SII Analytics, mai ales că și acestea vrea să implementeze un sistem de recunoaștere facială și să-l folosească, zică-se, în scopuri de eGuvernare:
https://www.apti.ro/nu-supravegherii-generalizate-proiect-sri
https://www.apti.ro/sii-analytics-sri-adevaratul-big-brother
https://www.apti.ro/sri-confirma-suspiciunile-privind-sii-analytics
https://www.apti.ro/sesizare-anspdcp-investigatie-transfer-date-personale-institutii-publice
https://www.apti.ro/cereri-legea-544-sii-analytics-infrastructura
https://www.apti.ro/proiectul-sii-analytics-este-confidential
autor: Matei-Eugen Vasile, membru ApTI
Add new comment