Web-ul a împlinit 28 de ani. Avem mai puțină viață privată și mai mult control din afară

  • Posted on: 16 March 2017
  • By: George Hari Popescu
Tim Berners-Lee

World Wide Web tocmai a împlinit 28 de ani. În 1989, se schițau primele site-uri. Prin anii ’90, se conecta și România la Internet și cu toții am ars o mulțime de etape, pentru a ajunge la nivelul Statelor Unite ale Americii și al restului Europei. Astăzi, avem în țară una dintre cele mai mari viteze de transfer de date de pe glob. Și parcă totul s-a întâmplat într-o clipă!

Cu ocazia aniversării, “părintele” Web-ului, Sir Tim Berners-Lee, a emis trei aprecieri despre schimbările care s-au produs în WWW și pe Internet în general, de atunci până acum, pe care le puteți citi integral la World Wide Web Foundation.

1. Am pierdut controlul asupra datelor personale

Modelul de afaceri din prezent obligă multe site-uri să ofere conținut gratuit în schimbul datelor personale. Mulți dintre utilizatori sunt de acord cu acest compromis și nu citesc termenii și condițiile contractului. Prin colaborare și uneori prin obligativitate, companiile și guvernele ne urmăresc tot mai mult fiecare mișcare online și adoptă legi care ne răpesc din dreptul la viața privată.

2. Este ușor să răspândești informații false pe Web

Oamenii se informează azi dintr-un set restrâns de site-uri și rețele sociale. Acestea ne oferă informații bazate pe algoritmi care învață din datele noastre personale, pe care le strâng constant. Rezultatul este că vedem numai știri pe care este foarte probabil să dăm click, dar din care nu ne informăm de fapt.

3. Publicitatea politică online are nevoie de transparență și înțelegere

Publicitatea electorală este acum foarte personală, îndreptată către indivizi, pe baza datelor personale colectate de la ei. Există unele rapoarte care arată că, în SUA dar și în alte părți ale lumii, reclamele politice sunt folosite pentru a-i direcționa pe votanți către site-uri cu știri false sau pentru a-i ține departe de sondajele reale.

Tim Berners-Lee sugerează și câteva soluții la aceste probleme globale:

  • Trebuie să colaborăm pentru a realiza un echilibru între nevoile oamenilor și controlul datelor. Controlul trebuie să fie din nou în mâinile utilizatorilor.
  • Trebuie să luptăm contra guvernelor care doresc să impună legi care favorizează supravegherea, inclusiv prin procese la tribunal.
  • Trebuie să luptăm împotriva dezinformării prin încurajarea “celor mari” precum Google și Facebook să continue eforturile pentru a combate dezinformarea.
  • Avem nevoie de o transparență mai mare a algoritmilor, pentru a înțelege cum deciziile importante ne afectează viețile.

Inventatorul WWW-ului mai spune că, deși el a avut ideea acestui serviciu al Internetului, este de datoria noastră, a tuturor utilizatorilor, să ne implicăm pentru a-l apăra împotriva schimbărilor nocive impuse din afară.

Citiți articolul integral la World Wide Web Foundation


Foto: “Sir Tim Berners-Lee” by Jarle Naustvik, CC BY 2.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.