Avocatul General al Curții de Justiție a Uniunii Europene condamnă stocarea masivă a datelor privind comunicațiile electronice

  • Posted on: 19 December 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRI 11.24

Avocatul General al Curții de Justiție a Uniunii Europene a emis, în 12 decembrie, un punct de vedere asupra directivei europene care solicită furnizorilor europeni de telecomunicații să stocheze date privind toate comunicațiile electronice, pentru perioade cuprinse între șase luni și doi ani. Cazul a fost adus în fața Curții de către organizațiile Digital Rights Ireland și AKVorrat.at, în strânsă colaborare cu organizațiile austriece IfNf și VIBE.

Potrivit Avocatului General, Directiva este „în întregime încompatibilă cu articolul 52(1) al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. Măsura reținerii datelor privind comunicațiile electronice nu este necesară și nu „răspunde efectiv obiectivelor de interes general recunoscute de către Uniune”. În plus, articolul 6 al Directivei încalcă prevederile articolelor 7 și 51(1) ale Cartei.

 „Problemele Directivei 2006/24/CE au fost clare încă din momentul în care aceasta a fost inițiată de către Comisia Europeană. Nici în momentul în care propunerea de directivă a fost lansată, și nici mai târziu, Comisia nu a fost capabilă să producă dovezi credibile care să arate că măsura este necesară”, a declarat Joe McNamee, director executiv al EDRi.

Confruntată cu abuzuri cu privire la datele stocate în baza Directivei – aspecte detaliate în propriul raport de evaluare – Comisia Europeană nu a luat nicio măsură.

Confruntată cu situații în care guverne democratice au decis să nu implementeze legislația defectuoasă și inutilă, Comisia a inițiat acțiuni în instanță împotriva Austriei, Greciei, Germaniei, Irlandei și Suediei. Ca rezultat, unora dintre aceste state le-au fost impuse sancțiuni financiare.

Punctul de vedere al Avocatului General este stânjenitor mai ales pentru Cecilia Malmström, Comisarul european pentru Afaceri Interne. Chiar înainte de pregătirea raportului privind implementarea Directivei (raport care a fost gata cu o întârziere de peste șase luni față de obligațiile legale ale Comisiei), Malmström a confirmat faptul că „reținerea datelor este aici să rămână”. Chiar și după expunerea abuzurilor și practicilor negative în raportul de evaluare, comisarul nu a luat nicio măsură pentru a aborda aceste probleme, ci a continuat cu încăpățânare să se concentreze asupra asigurării faptului că Directiva este aplicată în întreaga Uniune Europeană.  

 „Suntem de părere că acum Comisia Europeană are obligația morală de a înapoia toate sancțiunile financiare impuse în mod nedrept ca urmare a neimplementării Directivei. Îndemnăm statele membre să folosească sumele înapoiate în proiecte destinate protejării drepturilor fundamentake”, a adăugat Joe McNamee.

(Articol de Kirsten Fiedler)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.