O călătorie de descoperire a drepturilor digitale

  • Posted on: 17 August 2014
  • By: Redacția ApTI

Versiunea in Engleză a acestui articol poate fi găsită pe The Sponge.

Subiectul de astăzi va fi o scurta prezentare a celor mai reprezentative organizații pentru apărarea drepturilor digitale cu care am colaborat sau pe care le-am susținut, a câtorva dintre campaniile derulate de aceste organizații și a câtorva dintre instrumentele create de acestea pentru promovarea libertății în general și a drepturilor digitale în particular.

 

I. Prima astfel de organizație este Open Rights Group (ORG, pe scurt). Aceasta este o organizație britanică pentru susținerea drepturilor digitale, foarte similară cu ApTI. Ca fapt divers, ORG, la fel ca ApTI, este membră a asociației de organizații de apărare a drepturilor digitale European Digital Rights (EDRi)

De îndată ce am devenit interesat de subiectul drepturilor digitale, pe când îmi făceam doctoratul la Londra, prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost „Ce organizații axate pe apărarea și dezvoltarea drepturilor digitale exista pe aici, prin zonă?”. Răspunsul scurt la această întrebare a fost „ORG”. Desigur, există și alte organizații britanice care lucrează în domeniul drepturilor digitale, dar ORG este cea mai importantă.

Timp de aproximativ 4 ani am fost membru plătitor al ORG. Donațiile sunt, de departe, modul cel mai simplu de a susține o astfel de organizație. Nu oricine are timpul necesar, flerul, tăria sau dispoziția mentală pentru a cerceta, scrie, vorbi, participa la dezbateri private sau publice sau merge la proteste de stradă. Pe de altă parte, oricine poate dona câțiva $, €, £ sau RON pe lună pentru a susține munca celor care pot.

Asta nu înseamnă că donațiile au fost singurul fel în care am fost implicat în ORG. Din lista de modalități de sprijin al unei astfel de organizații enumerate mai sus, cercetarea este, foarte probabil, cea mai importantă. Prin cercetare nu mă refer doar la cercetare în scopul realizării a ceva nou, ci și la cercetare făcută în mod personal, pentru a înțelege status qvo-ul mai întâi și apoi a înțelege cum și de ce s-a ajuns la acest status qvo. Abia după aceea poți începe cu adevărat să începi să lucrezi pentru a îmbunătăți status qvo-ul. Dincolo de aceasta, care a fost o călătorie de descoperire și auto-descoperire, am participat la multe dintre campaniile împotriva nenumăratele inițiative proaste locale (cum ar fi Digital Economy Act, care, până la urmă, a fost adoptat în mijlocul nopții, la propriu, ignorând complet publicul și toate indiciile care arătau ca proiectul este o idee proastă și intrau în contradicție cu interesele corupte ale diverselor industrii depășite de vremuri și ale țuțerilor lor politici) și internaționale (părțile problematice ale Pachetului Telecom al UE, Directiva IPRED, încercarea comisarului european Cecilia Malmström de a introduce măsuri de filtrare a Internetului și, nu în ultimul rând, ACTA). Unele dintre aceste bătălii le-am pierdut (Digital Economy Act și Directiva IPRED), pe altele le-am câștigat (Pachetul Telecom, filtrarea comisarului Malmström și ACTA). Participarea a constat în, de la susținerea publică sub forma semnării de petiții, contactarea telefonică sau prin email a europarlamentarilor până la, în cazul campaniei ACTA, participarea la protestele de stradă organizate împotriva ACTA.

Acestea au fost trecutul recent al ORG. Lumea nu a stat pe loc. În momentul de față, ORG derulează trei campanii legate de cele mai evidente probleme legate de drepturile digitale din Marea Britanie de astăzi. Una se referă la problema supravegherii Internetului în timp ce celelalte doua se referă la filtrarea Internetului în Marea Britanie.

1. Don't Spy On Us! – este o campanie legată de supravegherea Internetului. În lumea post-Snowden, în care lucrurile despre care susținătorii drepturilor digitale trăgeau semnale de alarmă de multă vreme și pentru care erau considerați paranoici au devenit adevăruri incontestabile, ORG se află în linia întâi în războiul pentru libertatea tuturor. Ținând cont de faptul că instituția Britanică Government Communications Headquarters (GCHQ) este principalul partener al National Security Agency (NSA), ORG este în cea mai bună poziție să combată ramura Britanică a aparatului global de suptraveghere a Internetului. Această campanie nu este derulată doar de ORG ci de o asociație de organizații pentru apărarea drepturilor digitale, cum ar fi Privacy International, Open Democracy, Access and Electronic Frontier Foundation (EFF). Fundamental, această campanie ia forma unui site de campanie pentru strângerea de donații și semnături de susținere a unei serii de principii fundamentale împotriva supravegherii.

2. Department of Dirty – este una dintre campaniile legate de filtrarea Internetului în Marea Britanie. Folosindu-se de vechea scuză a protejării copiilor de materiale indecente, guvernul Cameron a forțat furnizorii de servicii Internet britanici majori (care, combinat, au o cotă de piață de aproximativ 90%) să introducă filtrare opt-out. Filtrarea opt-out înseamnă că toate conexiunile sunt filtrate din oficiu. Dacă un client vrea dezactivarea filtrelor, acesta trebuie să o ceară în mod explicit. Acesta este un joc murdar pentru că guvernul a făcut tot posibilul să amestece noțiunea de a avea o conexiune nefiltrată cu cea de a dori acces la pornografie sau alte tipuri de materiale legale dar sensibile din punct de vedere social și bazându-se pe rușinea indivizilor de a admite că doresc o conexiune nefiltrată, ca nu cumva să fi stigmatizați din acest motiv.

3. BLOCKED! – este cel mai important proiect derulat de ORG în acest moment pentru că, dincolo de faptul că este a doua campanie legată de filtrarea Internetului în Marea Britanie, este un instrument pentru monitorizarea efectelor nefaste ale filtrelor Internetului ale lui Cameron. Una dintre nenumăratele probleme ale filtrării Internetului este suprabolcarea. Suprablocarea are loc atunci când filtrul blochează mai mult decât ar trebui. BLOCKED! Folosește 13 tipuri de conexiuni (13 niveluri de filtrare) de la 10 furnizori de servicii Internet britanici. Acest instrument permite oricui să introducă un site sau un link pentru a fi testat folosind conexiunile disponibile. La momentul scrierii acestui document, din 201585 de link-uri instoduse, 19572 (9.71%) erau blocate de configurațiile stricte de filtrare iar 9539 (4.73%) de configurațiile standard de filtrare.

O altă caracteristică interesantă a BLOCKED! Este abilitatea membrilor publicului de a introduce povești personale despre cum filtrarea Internetului le-a afectat/le afectează viața.

 

II. O altă organizație pentru apărarea drepturilor digitale cu care am interacționat este La Quadrature du Net (LQdN, pe scurt). Aceasta este o organizație franceză, al cărui purtător de cuvânt, Jérémie Zimmermann, este și observator EDRi.

Deși am făcut câteva donații către LQdN, majoritatea interacțiilor mele cu ei au avut loc în timpul campaniilor europene legate de Pachetului Telecom al UE, Directiva IPRED, încercarea comisarului european Cecilia Malmström de a introduce măsuri de filtrare a Internetului și ACTA pe care le-am menționat mai devreme când am scris despre ORG. Pe parcursul acestor campanii, LQdN au fost mai activi vis-a-vis de problematica de la nivel european (asta fiind, probabil, o reflexie a naturii mai eurocentrice a francezilor, în comparație cu britanicii care sunt, în general, mai eurosceptici).

LQdN au pus laolaltă o serie de instrumente pentru a simplifica, pe cât posibil, efortul necesar pentru ca un membru al publicului să poată intra în contact cu europarlamentarul său. Eu, alături de mulți alții, am folosit aceste instrumente pentru a intra în contact cu europarlamentarii români pentru a susține cauza drepturilor digitale.

1. Memoria Politică și wiki-ul – wiki-ul LQdN este o mină de aur de informații care pot fi folosite pentru susținerea drepturilor digitale. Una dintre cele mai importante secțiuni este portalul Memoria Politică. Acolo poate fi găsită lista tuturor europarlamentarilor, detaliile lor de contact și, cel mai important, un istoric al modului în care au votat pe probleme de drepturi digitale.

2. PiPhone – Este un instrument creat pentru a face contactarea europarlamentarilor cât mai accesibilă din punct de vedere financiar. S-a observat că contactarea telefonică a europarlamentatilor sau a staff-ului acestora are un efect mult mai semnificativ decât contactarea acestora prin email. Problema este că apelurile telefonice, mai ales cele internaționale, costă, în timp ce email-ul este gratis. PiPhone-ul stabilește o conexiune între telefonul unui membru al publicului și europarlamentarul dorit de acesta, permițând astfel participanților la diversele campanii să intre în contact cu europarlamentarii în mod gratuit (din punctul de vedere al membrilor publicului).

 

III. A treia organizație pentru apărarea drepturilor digitale prezentată este, probabil, cea mai importantă astfel de organizație din lume și, din câte știu eu, prima înființată. Este vorba despre Electronic Frontier Foundation (EFF, pe scurt), din Statele Unite ale Americii.

Interacția mea cu EFF a constat în faptul că am fost membru plătitor în perioada de timp când am fost membru plătitor și la ORG. Dincolo de susținerea a diverselor inițiative online ale EFF și de aceste donații, nu am colaborat cu EFF, spre deosebire de ORG sau LQdN.

EFF are în derulare multe inițiative. Totuși, doua dintre proiectele lor de cercetare și dezvoltare tehnologica merită mențiuni speciale pentru că, spre deosebire de proiectele prezentate până aici, acestea pot fi folosite în mod proactiv pentru apărarea individuală a drepturilor pe Internet de către oricine.

1. HTTPS Everywhere – este un add-on de browser care forțează folosirea protocolului HTTPS în loc de HTTP pentru toate site-urile despre care se știe că oferă suport pentru HTTPS. Acest add-on are versiuni de Firefox, Firefox pentru Android, Chrome și Opera. Acesta este unul dintre cele mai importante add-on-uri de browser pentru cei interesați de intimitatea lor online. Aș merge până la a zice că este unul dintre cele mai importante add-on-uri de browser, punct.

2. Panopticlick – este un instrument online care testează browser-ul utilizatorului și crează un raport care spune cât de rară, dacă nu cumva chiar unică, este configurația browser-ului testat. La prima utilizare a acestui instrument, mulți se prea poate să fie surprinși de rezultate. Realizarea faptului că doar configurația borwser-ului este suficientă pentru a identifica în mod unic pe cineva (browser-ul cuiva, ca sa fim mai preciși) s-ar putea să-i ia pe mulți prin surprindere.

 

Una peste alta, nu este dificil să contribui pentru cauza drepturilor digitale în particular și a libertății în general. Trebuie doar să fii dispus să faci asta. Dacă m-ar întreba cineva care consider că este cel mai important lucru la începutul acestui drum, aș spune „Nu acceptați nici un fel de disonanță cognitivă”, Dacă ceva vi se pare că nu se potrivește, nu acceptați acest lucru din oficiu (așa cum fac mulți). Confruntați problema cercetând subiectul, înțelegându-l și ajungând la o concluzie, fie de unul singur, fie discutând cu alții. Acesta este cel mai important lucru pentru că ajută la a înțelege de ce drepturile digitale sunt esențiale și că lupta pentru drepturile digitale este una dintre cele mai importante aspecte ale luptei pentru libertate în general. Odată luată decizia de a susține drepturile digitale, oricine poate contribui pe multiple căi cum ar fi, așa cum spuneam mai devreme, prin donații, cercetare, scris de articole, susțineri orale, participare la dezbateri private sau publice sau, în ultimă instanță, dacă este nevoie, participare la proteste de stradă. Și tu poți face primul pas venind la workshop-ul organizat de The Sponge pe 8 Septembrie. (detalii in curind)

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.