Ia atitudine pentru a susține o reformă pozitiva a drepturilor de autor în UE
Anul trecut, Comisia de Afaceri Juridice (JURI) și apoi plenul Parlamentului European a adoptat raportul Reda privind reforma drepturilor de autor în UE. Părea că reforma drepturilor de autor făcuse primul pas în direcția corectă.
Problemele cele mai spinoase, adică tentativele de introducere a drepturilor de autor auxiliare și problema libertății de panoramă păreau a fi rezolvate. Din păcate, hidra drepturilor de autor auxiliare își arată un nou cap.
Comisia Europeană, în general, și Comisarul European Günther Oettinger în particular, se pregătesc pentru a propune o nouă lege a drepturilor de autor în UE prin care intenționează să bage pe gât tuturor statelor membre ale UE acest concept de drepturi de autor auxiliare – așa-zisa Taxă Google. O astfel de taxă a fost introdusă deja în Germania și în Spania, și în ambele țări această lege s-a dovedit a fi un fiasco.
Acest concept de drepturi de autor auxiliare se trage, la origine, de la editurile de presă care își văd modelul de business amenințat de Web în general și de Google și restul giganților online în particular. Așadar, aceștia au inventat acest concept al drepturilor de autor auxiliare și încearcă să-l impună peste tot în UE pentru a-și ține pe picioare modelele de business învechite și nerelevante într-o lume în care există Internetul.
În Germania, unde taxarea hyperlink-urilor este opțională, Google, prin poziția dominantă pe care o are pe piață cu Google News, a putut să negocieze cu editurile de presă locale să nu le plătească nimic și să poată în continuare să linkeze către articolele lor. Alternativa ar fi fost ca respectivele publicații să nu mai primească trafic de la Google, astfel pierzând un număr semnificativ de cititori. Firmele mai mici, care nu au puterea lui Google, evident că nu au putut să facă asta. Rezultatul final: Google nu plătește în continuare nimic ziarelor online iar firmele mici, locale, suferă sau chiar se închid pentru că nu își permit să plătească pentru link-uri, sporind astfel dominația Google și ne ajutând în nici un fel ziarele.
În Spania, unde taxarea hyperlink-urilor este obligatorie, Google a retras complet de pe piață Google News. Companiile mici, locale, suferă sau chiar se închid pentru că nu își permit să plătească pentru link-uri, iar ziarele suferă și ele pentru că articolele lor au devenit mai greu de găsit în lipsa traficului generat de Google News.
Acest concept al drepturilor de autor este o reacție a unei industrii muribunde care preferă să tragă totul la fund după ea decât să accepte că modelele de business care funcționau până acum aproximativ 20 de ani nu mai pot funcționa într-o lume în care s-a inventat Internetul și World Wide Web-ul. Aceste drepturi de autor dăunează:
- industriei media – limitând accesul la informație și întărind organizațiile de presă mari în defavoarea celor mici, independente și inovative;
- jurnaliștilor – ale căror articole ar deveni mult mai greu de găsit și care nu ar mai avea aceeași libertate de a-și publica munca în ce fel doresc;
- inovării online și startup-urilor – iată povestea unui întreprinzător spaniol, a cărui platformă de agregare de știri a fost distrusă de incertitudinea legislativă adusă de drepturile de autor auxiliare.
Dar nu este totul încă pierdut. În momentul de față, până pe 11 Iunie, Comisia Europeană desfășoară o consultare publică privind reforma drepturilor de autor în UE. Puteți răspunde la această consultare fie prin interfața oficială pusă la dispoziție de Comisia Europeană, fie aici, unde veți putea găsi mai multe informații despre cum puteți răspunde la întrebările consultării astfel încât să susțineți cultura liberă prin răspunsurile voastre.
Separat de această consultare care se referă la toate problemele legate de drepturile de autor, nu doar la drepturile de autor auxiliare, mai există și campania Save The Link care se concentrează doar pe pericolul reprezentat de drepturile de autor auxiliare. Aici puteți contribui la această campanie.
Luați atitudine acum! Altfel, peste ani, când vâ veți întreba cine e de vină pentru că legislația privind drepturile de autor a fost lăsată să o razna de tot și a distrus Internetul, nu va trebui decât să vă uitați în oglindă.
Add new comment