Atelier pentru incepatori - Cum sa faci o harta digitala?

  • Posted on: 22 July 2014
  • By: Bogdan Manolea

Pe 31 iulie 2014 intre orele 16:30 – 19:30, la sediul Active Watch  din Calea Plevnei nr. 98, Bl 10C, Bucuresti va avea loc un atelier practic de GEOSPATIALIZARE pentru incepatori, GRATUIT, sustinut de cercetatorii din geo-spatial.org, in cadrul laboratorului media experimental Sponge. Atelierul urmareste initierea incepatorilor in folosirea tehnologiilor libere pentru a dezvolta gratuit propriile harti digitale.

Participarea la atelier este GRATUITA si necesita o inscriere AICI sau trimiterea unui mail pe adresa ihcalinescu@gmail.com / 0721.474.576.

Aproape in orice domeniu ai lucra, fie ca esti jurnalist, om de comunicare, istoric, analist politic sau agent de vanzari, informatiile si bazele de date cu care lucrezi pot genera harti care sa sintetizeze intr-o singura imagine relevanta zecile de tabele si rapoarte pe care te lupti sa le ordonezi.

Partea si mai tare este ca nu trebuie sa fii specialist in cartografiere sau sa ai acces la servere cu baze uriase de date si softuri pe care numai guvernele si multinationalele si le permit, ca sa-ti construiesti propriile harti. In functie de domeniul tau de interes, poti face harti relevante cu orice: cu traficul masinilor, cu nivelul de poluare, cu traseismul politic, cu date de venituri ale populatiei, cu caini vagabonzi, cu date istorice, cu nivelul de promovare la BAC, cu investitiile imobiliare etc.

In cadrul atelierului vei invata pas cu pas, aplicat pe un studiu de caz, cum sa-ti construiesti hartile de la nivelul 0 (de la cum sa-ti colectezi informatiile de pe net pana la integrarea datelor si utilizarea unui soft - Carto DB Odyssey, https://cartodb.github.io/odyssey.js - ce poate fi descarcat si folosit gratuit).

Daca esti deja pasionat si vrei sa te conectezi la comunitatea de cartografi digitali, sau daca iti suna interesant si vrei sa vezi cu ce se mananca treaba asta, urmareste articolele de pe site-ul http://thesponge.eu. Daca vrei sa contribui cu un articol pe aceasta tema, trimite-l la adresa contact@thesponge.eu si inscrie-te pe lista noastra de discutii.

geo-spatial.org este un portal on-line ce contine articole, tutoriale si date din domeniile cartografie digitala, cartografie istorica, neogeografie, modelarea virtuala a terenului, teledetectie, sisteme informationale geografice si sisteme de pozitionare globala. Situl a fost lansat in 2007 ca raspuns la necesitatile de comunicare si informare ale unei comunitati in curs de formare. Promoveaza adoptarea solutiilor software libere open source, neignorandu-le insa nici pe cele proprietare. Militeaza pentru democratizarea accesului la datele geografice si propune harta ca instrument universal de comunicare si inregistrare a relatiilor dintre componentele sociale (stiintifice, politice, culturale, religioase, economice) si dimensiunea lor geospatiala.

Sponge este un laborator media experimental care conecteaza organizatii din domeniul media, tehnologia informatiei si a transparentei. Experimentam cu noi unelte digitale de eliberare a informatiei de interes public. Promovam informatia libera, relevanta si verificabila sub forma de articole sau aplicatii. Organizam ateliere, hacatoane, cursuri si conferinte. Partenerii Sponge sunt CRJI, Active Watch, Ceata, Geo-spatial, ApTI si Facultatea de Stiinte Politice - Universitatea Bucuresti.

Această activitate este finanțată în cadrul proiectului „Sponge - conectarea rețelelor și comunităților de inovatori din domeniul media, tehnologia informației și a comunicării” prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul a primit o finanțare de un an de zile în valoare de 74,163 EUR. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi: www.eeagrants.org

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.