Pe tine cum te afectează propunerea de reformă copyright? Uite ce știm până acum

  • Posted on: 9 February 2018
  • By: Valentina Pavel

În septembrie 2016, Comisia Europeană a lansat o propunere de directivă pentru reforma drepturilor de autor în UE. Se încalcă libertatea de exprimare și dreptul la creație și inovație. Două dintre cele mai grave articole sunt:

  • introducerea unui nou drept de autor auxiliar pentru editorii de presă (Articolul 11), pentru ca aceștia să poată cere remunerații pentru afișarea link-urilor și a scurtei descrieri care trimite către conținutul lor publicat - adică plata pe snippets! (mai multe aici și aici)
  • introducerea unui sistem automat de filtrare a conținutului online (Articolul 13) - adică o mașinărie de cenzură generalizată! toate platformele online vor fi obligate să scaneze, filtreze și să blocheze conținutul pe care îl încarci online pe YouTube, Wikipedia, Flikr, Instagram, Pinterest, GitHub etc (mai multe aici și aici)

De ce nu sunt o idee bună?
Propunerea Comisiei criminalizează comportamentul obișnuit al utilizatorului de Internet, cenzurează, îngrădește libertatea de exprimare și blochează dezvoltarea mediului digital. Mai ții minte ACTA? Mai ieși o încă o dată în stradă pentru ceva ce poate fi mai grav?

Iată aici argumentele noastre împotriva creării unui nou drept de autor și a filtrelor de upload și aici site-ul campaniei video ApTI în care am rugat 10 persoane din medii diferite să explice cum ii va afecta directiva copyright.

Care sunt implicațiile?
În infografice ApTI găsești consecințele pentru utilizatorii de Internet, digital business, media online, profesori, cercetători, traineri, bibliotecari, jurnaliști, bloggeri - și uite mai jos exemple cum ne afectează noua directivă. A încetat de mult să mai fie o problemă de copyright, este vorba de libertatea ta de exprimare și respectarea drepturilor utilizatorului.

Dezvoltatori software
Platforme IT specializate precum Github vor fi obligate să introducă filtre automate pentru conținut, pentru a verifica încălcarea drepturilor de autor, așa cum prevede Articolul 13

Profesioniști PR
Transmiterea listelor cu știri către clienți va implica noi costuri și solicitarea de licențe, conform Articolului 11

ONG-uri
O mulțime de organizații non-profit se bazează pe servicii de monitorizare a politicilor publice; acești furnizori vor fi nevoiți să își mărească tarifele. Deci automat și costurile ONG-urilor vor crește.

Jurnaliști
Jurnaliștii au nevoie de surse pentru știrile lor, pentru credibilitate. Dar companiile de media ar ajunge probabil să se plătească reciproc pentru a-și conecta sursele - dar fără garanția că acești bani se vor întoarce la autori. Jurnaliștii generează, de asemenea, conținut care ar putea fi afectat de mecanismele automate de filtrare a conținutului: clipurile scurte din știrile video ar putea fi blocate.

Editori de știri
Editorii mici se bazează mai mult pe traficul generat de terți. Deci dacă motoarele de căutare nu vor mai conține știri, multe organizații de știri vor pierde traficul și veniturile realizate în prezent.

Bibliotecari
Dreptul de autor auxiliar va îngreuna munca bibliotecarilor de a prezerva conținutul pentru a păstra arhivele știrilor.

Cercetători și instituții de patrimoniu cultural
În mod similar, aceștia trebuie să poată găsi surse și informații relevante. Academicii ar putea ajunge să plătească pentru citări, ceea ce ar fi nonsens.

Creatori
Creatorii sunt cei despre care toată lumea spune că nu sunt afectați de toate aceste noi reguli. Dar se pare că politicienii cred că există un barometru după care te poți identifica drept autor sau nu. Persoanele care creează cosplay, fan-art, recenzii video, știri, orice transformă conținutul în ceva nou, vor fi afectați de filtrarea conținutului, care blochează materialul dacă detectează deținerea drepturilor de autor, de multe cazuri în mod eronat. Iată și campania CreateRefresh.eu, care vine în sprijinul dreptului de a crea și de a te exprima liber.

Cetățeni europeni și utilizatori de Internet
Nu există nicio protecție în propunerea de reformă copyright pentru utilizatorii de Internet care distribuie știri; chiar și distribuirea ocazională în social media ar putea fi taxată. Această prevedere va limita accesul la cunoștințe și informații pentru toată lumea.

În ce stadiu sunt discuțiile și ce poți să faci?
La nivel european, europarlamentarii urmează să voteze această propunere de directivă, așa că ei trebuie să înțeleagă riscurile acestor reglementări pe Piața Unică Digitală. Sună-i gratuit prin tool-ul Save the Link sau scrie-le un mesaj personalizat ori prin https://savethelink.org/me ori prin cărțile poștale ApTI (downloadează-le de aici sau vino la noi la sediu și ne ocupăm noi să ajungă la Bruxelles).

La nivel național, Ministerul Culturii prin ORDA consolidează poziția României. Scrie-le cum te afectează noile prevederi la afaceri.europene@cultura.ro și office@orda.gov.ro! Editorii de presă, reprezentanții producătorilor din industria muzicală și organismele de gestiune colectivă și-au spus răspicat punctul de vedere la ultima dezbatere publică. E și rândul tău!

Open Media conduce propria cercetare pentru a arăta impactul negativ al acestor propuneri din reforma drepturilor de autor. De aceea, au nevoie de opinii din cât mai multe domenii pentru a transmite un mesaj clar factorilor de decizie că această propunere nu este deloc oportună. Profesorii universitari, persoanele care dețin un business online, editori, bibliotecari și mii și mii de oameni s-au opus deja acestei inițiative.

Transmite mesajul tău https://savethelink.org/me și arată cum te-ar afecta impunerea “taxei pe link” și a filtrelor pentru upload!

 

Sursa foto: Open Media, Help our censorship impact research AND speak to your MEPs by Ruth Coustick-Deal





 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.