Lucruri interesante de la EuroDIG: neutralitatea Internetului
Un alt subiect de foarte mare interes și foarte aprins discutat în cadrul loc celei de-a 8-a ediții a EuroDIG (European Dialogue on Internet Governance) a fost neutralitatea Internetului. Mai întâi, un scurt istoric al acestui subiect:
- 30 Iunie 2010: Comisia Europeană lansează o consultare pe subiectul neutralității Internetului.
- 11 Septembrie 2013: propunerea Comisiei Europene pentru „Piața Unică de Telecomunicații (Telecom Single Market în lb. Engleză)” include o versiune falsă de neutralitate a Internetului care, în fapt, este împotriva neutralității Internetului.
- 3 Aprilie 2014: Parlamentul European votează să protejeze neutralitatea Internetului.
- 1 Octombrie 2014: ONGurile și industria cer guvernelor europene să sprijine adoptarea de reguli solide pentru neutralitatea Internetului în Consiliul Uniunii Europene.
- 26 Februarie 2015: Comisia Federală de Comunicații a Statelor Unite ale Amricii (U.S. Federal Communications Commission – FCC – în lb. Engleză) aproba reguli care interzic blocarea, încetinirea și prioritizarea contra cost a traficului pe Internet. Neutralitatea Internetului devine astfel protejată în Statele Unite ale Americii.
- 3 Martie 2015: Consiliul Uniunii Europene își dă acordul asupra unei versiuni finale a textului. Ca rezultat unei presiuni intense din partea marilor operatori din telecomunicații sunt reintroduse portițe care subminează neutralitatea Internetului și deschid calea tuturor modalităților de discriminare posibile.
- 11 Martie 2015: Începe negocierea între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene (trialogul).
- 23 Martie 2015: Are loc prima întâlnire în cadrul trialogului.
- 3 Aprilie 2015: Se aniversează un an de la votul în favoarea neutralității Internetului dat de Parlamentul European.
- 21 Aprilie 2015: Are loc cea de-a doua întâlnire în cadrul trialogului.
- 2 Iunie 2015: Are loc cea de-a treia întâlnire în cadrul trialogului.
- Părțile implicate în trialog sunt așteptate să ajungă la o înțelegere până în vara lui 2015, dar acest lucru se poate schimba.
Una dintre cele mai interesante sesiuni din cadrul EuroDIG 2015 a fost sesiunea despre neutralitatea Internetului, a cărei înregistrare integrală a sesiunii poate fi urmărita aici:
Din păcate, sesiunea care a avut loc înaintea acesteia și care a fost și mai interesantă, privitoare la declarația tuturor părților interesate privitor la neutralitatea Interntului, nu a fost înregistrată. Aceasta a inițiat dezbaterea care a fost continuată în sesiunea a cărei înregistrare o puteți viziona mai sus.
De unde a pornit totul? Organizatorii EuroDIG au dorit să reușească să producă un document formal, ca rezultat al conferinței, pe un subiect important în urma dezbaterilor din cadrul conferinței și au ales subiectul neutralității Internetului pentru a face asta. Din păcate, organizarea grupului de lucru care a produs acea primă variantă prezentată în cadrul conferinței a fost relativ limitată astfel încât doar o submulțime, nu întru totul reprezentativă, a tuturor părților interesate au participat la acest grup de lucru și la redactarea respectivului document. Astfel, textul prezentat conținea aceleași probleme pe care le-au conținut de-a lungul timpului propunerile venite din partea Comisiei Europene: sub pretextul protejării neutralității Internetului se încerca legitimizarea unor practici abuzive de discriminarea a traficului de care beneficiază doar marii operatori din telecomunicații în defavoarea tuturor celorlalte părți interesate, de la utilizatori până la companiile mici și medii. Intervenția hotărâta a membrilor diverselor părți interesate care au descoperit respectivul document abia cu ocazia conferinței a dus la reevaluarea oportunității publicării documentului drept un document final în forma respectivă.
Așadar, consultarea pentru acest document a rămas deschisă în continuare. Oricine interesat poate contribui la redactarea documentului pe parcursul următoarelor luni. Obiectivul care se dorește să fie atins este redactarea unui text de calitate care să susțină cu adevărat neutralitatea Internetului și care să poată fi prezentat ca fiind poziția Europei la IGF X (Internet Governance Forum, ediția a 10-a), care va avea loc în intervalul 10-13 Noiembrie, la João Pessoa, Brazilia.
În același timp, oricine interesat de neutralitatea Internetului poate contribui prin implicarea pe orice cale posibilă în cadrul trialogului care are loc la nivelul conducerii Uniunii Europene chiar acum. Pentru mai multe detalii în această direcție, consultați site-ul Save The Internet.
Add new comment