HADOPI (autoritatea franceză anti-piraterie) vrea să impună măsuri private de aplicare a legii
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.5
HADOPI, autoritatea franceză anti-piraterie, a publicat un raport privind modalitățile de luptă împotriva distribuirii și descărcării ilegale de materiale protejate prin drept de autor.
Aceasta este, probabil, o încercare a autorității de a-și asigura viitorul, având în vedere faptul că, de la înființarea sa în 2009, nu a demonstrat încă eficiența sistemului de „trei lovituri”, în ceea ce privește veniturile industriei culturale, iar funcționarea sa a costat deja Franța zeci de milioane de euro.
„Unele site-uri Internet, servicii de distribuire (streaming) și site-uri de descărcare directă sunt specializate în exploatarea masivă a conținutului ilegal, din care fac profit în propriul beneficiu. Raportul, care ilustrează starea ecosistemului de distribuire și descărcare directă ilegală, explorează diferite modalități de luptă împotriva exploatării masive a conținutului ilegal”, se arată în raportul elaborat de Mireille Imbert-Quaretta, președinte al Comisiei pentru Protecția Drepturilor (Commission de Protection des Droits).
HADOPI sugerează că s-ar putea baza mai mult pe ISP-iști, motoare de căutare, agenții de publicitate, furnizori de soluții de plată, precum și companii de găzduire, cărora li s-ar putea cere să implementeze tehnologii de filtrare și de recunoaștere a conținutului, utilizând tehnici de „amprentare” furnizate de către deținătorii de drepturi. Aceste sisteme pot să elimine automat conținutul considerat ilegal, prin identificarea „amprentei” digitale, sau să restricționeze accesul utilizatorilor, în funcție de locație.
Raportul sugerează chiar că un operator de site-uri web poate fi subiect al unui sistem de tipul „trei lovituri” în cazul în care refuză să semneze acorduri de filtrare cu deținătorii de drepturi, iar conținutul ilegal apare în mod repetat pe site-urile deținute. „În cazul în care nu ar fi posibilă încheierea unui acord, ca urmare a refuzului platformei care găzduiește conținutul raportat (de a se supune legii), autoritatea publică poate decide să corecteze comportamentul platformei printr-o procedură de alertă”, se arată în raport.
Sancțiunile sugerate în raport în cazul site-urilor care nu se supun unor astfel de măsuri variază de la raportarea lor către motoarele de căutare, pentru a fi delistate, la raportarea către un judecător în scopul demarării unui proces de blocare a numelui de domeniu. HADOPI vrea să aibă puterea de a se asigura că domeniile blocate prin IP sau DNS rămân blocate și că sunt posibile chiar „confiscările” de domenii.
Mai mult, HADOPI vrea să vizeze intermediarii financiari ai site-urilor vizate de proceduri de alertă pentru încălcarea dreptului de autor. Dacă partenerii financiari refuză să suspende sau să înceteze plățile, HADOPI sugerează intentarea unei acțiuni în instanță.
O altă idee este aceea ca „plug-in-urile browserelor să realizeze anumite filtrări” pentru a opri accesul utilizatorilor la materiale care încalcă dreptul de autor, sau aceea a utilizării unui sistem de filtrare încorporat direct în sistemul de operare.
Raportul precizează că oferă doar o serie de propuneri, nu recomandări. Între timp, viitorul HADOPI pare să fie legat de concluziile elaborate de Pierre Lescure, care a primit de la guvernul francez sarcina de a identifica modalități de a proteja operele digitale franceze în era digitală. Concluziile lui Lescure vor fi discutate de către Parlamentul francez în această toamnă.
Informații suplimentare:
- French Government Mulls Next Generation Anti-Piracy Measures (26.02.2013)
- Comment la Hadopi veut supprimer streaming et DDL illégal par le chantage ( 25.02.2013)
- France's anti-piracy watchdog ponders evolution, faces extinction (6.03.2013)
-
EDRi-gram: Hadopi report says nothing about decreases in sales (11.04.2012)
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment