Documentele din leak-ul TTIP confirmă existența amenințărilor pentru drepturile digitale în acest tratat

  • Posted on: 6 May 2016
  • By: Redacția ApTI

Articolul original în limba Engleză poate fi găsit pe site-ul EDRi, aici.

Luni, 2 Mai, Greenpeace a dezvăluit o serie de documente legate de Parteneriatul pentru Comerț și Investiții Transatlantic (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), inclusiv capitolul despre telecomunicații și documentul despre starea curenta a negocierilor din punctul de vedere al UE.

„Aceste documente dezvăluie o tendință ideologica spre dereglementare și spre privatizarea aplicării legii.” - Joe McNamee, director executiv European Digital Rights (EDRi)

„Acesta ar anula progrese cheie europene cum ar fi o piață de telecomunicații competitivă și un cadru legal transparent și bazat pe statul de drept” a mai adăugat acesta.

EDRi a analizat doua din documentele făcute publice de Greenpeace, Capitolul Telecomunicații și Situația negocierilor din martie 2016.

Capitolul Telecomunicații

  • „Articolul X.5: Flexibilitatea reglementarilor” ar conferi competențe noi și excesive autorităților de reglementare a telecomunicațiilor, inclusiv aceea de a opri aplicarea legislației UE în cazul unui serviciu de comunicații pe care UE sau un stat membru al UE „îl clasifică drept un serviciu de telecomunicații publice”. Autoritățile de reglementare ar avea puterea de a ignora legile adoptate în mod democratic în cazul în care acestea ar decide, la propria discreție, că aplicarea legii nu este necesară a „preveni practici nerezonabile sau discriminatorii”, sau pentru a proteja consumatorii, de exemplu.
  • „Articolul X.6: Revizuirea legislației” e și mai rău, acordând autorităților de reglementare puterea de a modifica sau abroga legislația UE, fără nici un fel de răspundere din punct de vedere democratic.
  • Articolul 48 se referă la confidențialitatea comunicațiilor electronice. În timp ce prevederea stipulează că atât UE cât și SUA trebuie să asigure confidențialitatea comunicațiilor electronice și a datelor de trafic aferente, acestea ar trebui să facă acest lucru „fără a restrânge comerțul cu servicii”. Ar fi o măsura de protecție a datelor sau de protejare a confidențialității o restricție a comerțului? Este încă foarte neclar. Ceea ce știm este că deciziile privind calitatea normelor de protecție a datelor și a vieții private nu ar mai fi luate de Curtea Europeană de Justiție și că nu vor trebui să ia drepturile noastre fundamentale în considerare.

Starea negocierilor din punctul de vedere al UE (martie 2016)

În timp ce Comisia Europeană pretinde a fi foarte transparentă, în rapoartele publicate de aceasta publicul primește o descriere incompleta situației după fiecare rundă de negocieri. Dezvaluirile oferă o perspectiva reală asupra stării interne a negocierilor, și reflectă în mod clar eforturile de lobby ale anumitor părți ale industriei de pe ambele maluri ale Atlanticului. O primă lectură ne-a permis să identificam evoluții îngrijorătoare în privința drepturilor digitale:

  • În privința fluxurilor de date nu s-a înregistrat nici un progres, probabil din cauza discuțiilor curente pe marginea la fel de inadecvatului EU-US Privacy Shield. Documentul arată că discuțiile ar putea fi accelerate pentru că companiile de telecomunicații din Statele Unite sunt „foarte interesate de fluxurile de date”.
  • În privința criptării, din document reiese că UE și Statele Unite discută o formulare similară cu cea utilizată în Parteneriatul Trans-Pacific (Trans-Pacific Partnership – TPP) ceea ce este o veste proastă conform Electronic Frontier Foundation.
  • În privința așa-zisei „proprietăți intelectuale” (Intellectual Property – IP), negociatorii par să ia lista de dorințe grupurilor de interese foarte în serios. Conform documentului, „puși în fața avertismentului UE că introducerea de propuneri delicate care ar necesita modificări ale legislației UE – și introducerea lor într-un stadiu avansat al negocierilor – ar avea un impact negativ asupra părților implicate” (care, aparent, nu includ și cetățenii) „și ar avea șanse foarte reduse de a fi acceptate”, Statele Unite păreau să fie pregătită să se îndepărteze de la modelul TPP. Printre propunerile pe care Statele Unite le iau în considerare pentru a le propune sunt măsuri de privatizare a aplicării legii, pe care EDRi le-a criticat încă de la apariția acestui concept pentru că acestea ocolesc statul de drept și duc la luarea deciziilor de către corporații în mod arbitrar și fără nici o răspundere. Ca și în cazul ACTA, Statele Unite susțin „inițiativele voluntare”, mai ales pentru că giganții mondiali americani deja impun legislația americană privind drepturile de autor la nivel mondial. UE (așa cum reiese recenta dezvăluire a comunicatului Comisiei Europene privind platformele) sprijină această abordare.

În documentele analizate de EDRi nu există nici măcar o singură menționare a publicului, ONG-urilor sau a societății civile în general.

Informații suplimentare:

TTIP leak: Capitolul privind comunicațiile electronice / telecomunicațiile (lb. Engleză)
http://ttip-leaks.org/agamemnon/doc4.pdf

TTIP leak: Starea negocierilor din punctul de vedere al UE (martie 2016) (lb. Engleză)
http://ttip-leaks.org/pandaros/doc16.pdf

Liniile directoare ale EDRi privind TTIP-ul (lb. Engleză)
https://edri.org/files/TTIP_redlines_20150112.pdf

Broșura EDRi: TTIP și Drepturile Digitale (lb. Engleză)
https://edri.org/files/TTIP_and_DigitalRights_booklet_WEB.pdf

Rezoluția TTIP: documente (lb. Engleză)
https://edri.org/ttip-resolution-docpool/

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.