Protestele din Turcia și rolul social media

  • Posted on: 21 June 2013
  • By: Bogdan Manolea

Protestele au început pe 28 mai 2013 la Istanbul, unde sute de persoane și-au exprimat nemulțumirea față de planul de defrișare a parcului Gezi. Organizate ca răspuns la planurile guvernului de a transforma spațiul verde din centrul pieței înlocuindu-l cu un centru comercial, protestele s-au transformat într-o expresie mai viscerală a nemulțumirii generale în legătură cu politicile guvernamentale, în special împotriva premierului Recep Tayyip Erdoğan.

De-a lungul ultimilor ani, rolul social media în promovarea, organizarea și ca răspuns la proteste și revoluții a fost un subiect fierbinte de discuție .De la ocuparea Wall Street, revoluțiile Primăverii Arabe pâna la protestele din piața Tahir din Egipt, social media a fost în centrul multora dintre aceste mari demonstrații populare împotriva implicării politicului. Protestele care au loc în Turcia se adaugă la această tendință în creștere, și deja adaugă noi ințelesuri rolului pe care social media îl are la participarea populară.

Prim-ministrul turc Recep Erdoğan a criticat Twitter și social media în general, pentru răspândirea de zvonuri și "minciuni", spunând că Twitter-ul reprezintă o amenințare.Erdoğan a mers mult mai departe decât atât, numind social media "blestemul societății de astăzi".

Rolul si răspunsul social media cu privire la proteste a fost unul fenomenal! În doar o zi, peste 2 milioane de tweet-uri ce fac referire la protest au fost trimise. Chiar și după miezul nopții, în fiecare minut alte 3000 de tweet-uri erau publicate. Aceste cifre sunt spectaculoase, în pofida faptului că în multe rapoarte este precizat faptul că rețeaua 3G era” la pamânt”, în general în zona afectată.

Ca răspuns la acest lucru, multe din magazinele locale și-au oferit propria rețea de wifi eliminând orice metodă de securitate, acest lucru având efect direct asupra numărului de tweet-uri publicate de cei din zonă. Nemulțumiți de acoperirea de Internet care era aproape inexistentă, protestatarii au început să transmită live cu ajutorul telefoanelor mobile video-uri în direct din mijlocul protestelor. Acestea, împreună cu articolele din mass-media occidentală au reprezentat o sursă majoră de informații în special pentru protestatari.

Vezi detalii de la o asociatie membra a EDRi din Turcia - Alternative Informatics Association. (informatii in engleza)

The Power of Social Media - The Helplessness of Traditional Media and #direngeziparki #direnankara #direnizmir: An analysis of the Alternative Informatics Association http://www.alternatifbilisim.org/wiki/An_analysis_of_Gezi_Parki

Resist Social Media
http://www.alternatifbilisim.org/wiki/Resist_Social_Media

(articol de Graure Ionut Alexandru - intern ApTI)

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.