Workshop despre nume de domenii și Internet - report după eveniment
English translation at The Sponge.
Săptămâna trecută, Vineri, 13 Martie 2015, a avut loc workshop-ul despre nume de domenu și Internet organizat de ICANN, ApTI și The Sponge în București, la Impact Hub.
Evenimentul a avut două sesiuni de câte două ore. Prima sesiune a avut ca subiect noul program de nume de domeniu generice (gTLD - „generic top-level domain” în Engleză) al ICANN-ului. A doua sesiune a fost despre numele de domeniu de țară (ccTLD - „country-code top-level domain” în Engleză) și a avut ca subiect principal modul în care numele de domeniu de țară și administrarea lor sunt abordate în România, în regiune și în Europa.
Prima sesiune, cea despre noile gTLD-uri, a început cu o prezentare a lui Andrea Beccalli, reprezentatntul ICANN care a ajutat la organizarea și desfășurarea acestui workshop. La început a făcut o scurtă prezentare despre ce este ICANN-ul, care este scopul său și cum funcționează, cu accent pe natura multistakeholder a organizației. Apoi, a contiunat prin a prezenta programul noilor gTLD-uri
După prezentarea lui Andrea a avut loc primul panel. Membrii panel-ului au fost Andrea, Cătălin Cuturela care este directorul de operațiuni al INES Group, Răzvan Deaconescu de la Universitatea Politehnica București și Valentina Pavel de la ApTI. Moderatorul panel-ului a fost Ionuț Oprea de la IAB Romania. S-a discutat despre consecințele programului noilor gTLD-uri, despre potențialul acestuia dar și despre posibilele probleme care pot apărea. La final, cea mai semnificativă concluzie a fost că cea mai bună modalitate de a lucra la soluționarea problemelor încă nerezolvate sau care pot apărea în continuare este de a profita de natura multistakeholder a ICANN-ului și de a participa activ la dezbaterile organizate de ICANN. Andrea a încurajat pe toți cei interesați să participe și să se implice.
A doua sesisune, cea despre ccTLD-uri, a început cu o prezentare făcută de Alexandrine Gauvin, de la CENTR. CENTR (Council of European National Top-Level Domain Registries) este asociația registrelor europene de ccTLD-uri. Ea a vorbit despre CENTR, structura și scopul organizației și a perezentat o serie de statistici despre ccTLD-urile și registrele de ccTLD-uri din Europa.
După prezentarea Alexandrinei a avut loc al doilea panel. Membrii panel-ului au fost Alexandrine, Dusan Stojicevic care este șeful consiliului de guvernatori ai RNIDS (registrul domeniului .rs din Serbia), Eugenie Stăicuț care este directorul .roTLD (registrul domeniului .ro din România), Daniel Iane care este deputat și membru al comisiei de IT din Camera Deputaților și Bogdan Manolea de la ApTI. Moderatorul panel-ului a fost Andrea. Discuția s-a concentrat pe situația în care se află registrul .ro din România. Domnul Iane a prezentat proiectul de lege privitor la reforma administrării domeniului .ro. Domnul Stăicuț a vorbit despre starea de fapt curentă a registrului domeniului .ro. Toată lumea a discutat despre care ar fi cea mai bună cale de a îmbunătăți starea de fapt curentă, în ceea ce privește administrarea domeniului .ro. Dusan a făcut o scurtă prezentare a istoriei și modului de organizare al registrului numelui de domeniu .rs și a identificat cele mai importante elemente care au dus la succesul registrului .rs. Nu în ultimul rând, toată lumea a discutat despre cum ar putea fi replicată această poveste de succes în România, asta în cazul în care acest lucru este posibil.
Întregul eveniment a fost transmis în direct pe Internet de către privesc.eu și este disponibil online pentru membrii plătitori ai privesc.eu pe site-ul acestora.
Add new comment