Leak comunicat UE – Partea 2: Protejând Google cu orice preț

  • Posted on: 6 May 2016
  • By: Redacția ApTI

Articolul original în limba Engleză poate fi găsit pe site-ul EDRi, aici.

În timp ce Comisia Europeana se umflă în pene că sprijină industria europeană, o mare parte a comunicatului privind platformele online care a ieșit la suprafață zilele trecute pare a fi gândit pentru a proteja pe Google și alți giganți online în detrimentul competiției și inovației europene.

„Plăti echitabile” pentru drepturile de autor

Comunicatul face referire la noțiunea de distribuție „echitabilă” a veniturilor provenite din materialele protejate de drepturi de autor care sunt „puse la dispoziție” prin intermediul platformelor online. Formularea pare să facă referire la propunerile de introducere a „drepturilor de autor auxiliare”, concept care de multe ori este numit și „taxa Google”. Servicii cum ar fi Google News folosesc scurte citate din articole pentru a da o idee cititorilor de conținutul articolelor respective iar ziarele vor să fie plătite pentru aceasta.

Ziarele își pun conținutul online pentru a atrage cât mai mulți cititori. Când lumea găsește articolele lor prin intermediul Google News, aceasta sporește popularitatea publicațiilor respective. Cu toate acestea, ziarele vor să fie „compensate” pentru că și Google câștigă ceva din asta.

În Germania, unde a fost instituită o taxă pentru „drepturile de autor auxiliare”, companiile locale trebuie să plătească pentru a putea furniza servicii de agregare de știri. Cu toate acestea, de la introducerea drepturilor de autor auxiliare, cele mai mari companii media au făcut înțelegeri cu Google pentru listarea articolelor lor gratuit pe Google News. Google își folosește poziția dominantă pe piață pentru a nu plăți nimic. Companiile germane mici suferă. Google profită.

În Spania, altă țară unde a fost adoptată legislație privind „drepturile de autor auxiliare”, spre deosebire de Germania, plata este obligatorie. Așadar, Google News s-a retras complet din Spania. Prin urmare, cititorii se duc direct la site-urile mari de știri pe care le cunosc, ceea ce subminează accesibilitatea site-urilor mici care acum sunt mai greu de descoperit de către cititori. Companiile spaniole mici suferă. Google nu este afectat în nici un fel.

Acum Comisia Europeană ia în considerare acest model pentru toate cele 28 de state ale Uniunii Europene.

Cenzură

Comunicatul laudă „succesul” Comisiei în cadrul „Forumului Internet al UE”. Forumul Internet (un proiect al Comisiei, în cooperare cu o serie de companii online din Statele Unite ale Americii pentru a combate conținutul cu caracter terorist și discursul online care promovează ura) are ca scop creerea unui „cod de conduită” pentru procesarea plângerilor legate de conținut „ilegal” (sau conținut dăunător sau încălcări ale termenilor și condițiilor de utilizare) de către companiile online. Ghiciți câte companii europene iau parte în acest forum? Sugestie: numărul este mai mic decât unu. Așadar, Google (alături de Facebook și Twitter) au dreptul de a negocia un nivel de bază al vitezei de reacție la plângeri, la fel ca și rapiditatea cenzurării conținutului ilegal (și a celui legal). Startup-urile europene nu sunt nici măcar la masa de discuții, dar se așteaptă de la ele să respecte ceea ce au negociat giganții online din Statele Unite chiar dacă aceasta va fi extraordinar de scump și de nepractic. Ei nu au economiile de scală pe care le are Google. Companiile europene suferă. Google câștigă.

Răspundere

Comisia Europeană amenință cu legislație „sectorială” în privința răspunderii, în plus față de Directiva E-Commerce existentă, pentru a se ocupa de, între altele, posibile încălcări ale drepturilor de autor. Google deja are implementat un sistem complex de restricții. De exemplu, Google șterge în fiecare zi peste 1 milion de linkuri care doar au fost acuzate de încălcarea drepturilor de autor. Similar, YouTube are implementat un sistem numit ContentID și pe care un jurist de la Google l-a descris ca fiind un instrument pentru „masacrarea” oricăror excepții legale privitoare la conținutului aflat sub drepturi de autor. Indiferent de limitările oferite de legislația privind drepturile de autor, ContentID permite posesorilor de drepturi să șteargă conținut direct de pe YouTube.

Pe scurt, Google este foarte bine dotat pentru a răspunde oricăror cerințe legale oneroase. Mai mult decât atât, cu cât acestea sunt mai restrictive, cu atât economiile de scală ale Google devin un avantaj competitiv mai mare.

Încredere oarbă

Când vine vorba de tratarea conținutului ilegal sau nedorit, abordarea Comisiei este foarte simplă și aproape frumoasă în naivitatea sa.

Aruncă în spatele Google problema răspunderii și problema presiunilor din punct de vedere al relațiilor cu publicul pentru a face „mai mult” (fără nici un fel de etalon) în legătură cu discursul promovator de ură, terorism, protecția copilului, drepturi de autor etc.

Comisia Europeană speră că Google, în încercarea de a rezolva aceste probleme de răspundere și relații publice vor rezolva, din întâmplare, problemele de politici publice ale Comisiei. Comisia speră că Google va rezolva aceste probleme într-un fel care:

  • este transparent și necesar
  • este proporțional
  • va continua, pe termen mediu și lung, să fie eficient și proporțional într-un mediu online în continuă schimbare
  • respectă statul de drept
  • respectă libertate de exprimare
  • respectă alte jurisdicții și, desigur
  • nu implica nici un fel de comportament anti-competitiv, fie el intenționat sau nu

Plauzibil, nu?

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.