Răspunsul ApTI la consultarea Comisiei Europene privind drepturile de autor auxiliare și libertatea de panoramă
Astăzi, 7 Iunie 2016, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) a răspuns la consultarea Comisiei Europene privind drepturile de autor auxiliare și libertatea de parnoramă.
În ultimii ani, la presiunile companiilor de presă, care nu au fost capabile să se adapteze evoluției tehnologice și, prin urmare, și-au văzut modelele de afaceri amenințate de Internet, unele state au născocit conceptul de „drepturi de autor vecine”/„drepturi de autor auxiliare” pentru a le oferi acestor companii o cârjă de care să se folosească pentru a sta în picioare încă puțin și pentru a lovi în lupul cel rău Google, care trimite publicațiilor online cititori dar nu le și plătește pentru asta sau cere voie ca să facă asta.
Așadar, după campanii asidue de lobby, Germania (în 2013) și Spania (în 2014) au adoptat astfel de legi. Rezultatele au fost dramatice și dezastruoase. În Germania, presa a descoperit că agregatorii de știri și nu numai, în loc să dea năvală să le ceară voie și să le dea bani, au ales să nu mai creeze linkuri către articolele lor. În disperare de cauză, aceștia au căzut la pace cu Google, permițându-le acestora să linkeze către articolele lor fără a plăti sau cere voie. Din păcate, restul lumii care nu are cota de piață a lui Google nu a putut ajunge la astfel de înțelegeri cu organizațiile de presă, efectul final fiind că tot ce ar reușit această lege să facă a fost să ofere un avantaj competitiv pe piața agregatorilor de știri. În Spania, situația a luat o turnură și mai tristă decât în Germania, pentru că versiunea spaniolă a legii nu permite organizațiilor de presă să renunțe la dreptul lor de a fi plătite, așadar Google News s-a retras cu totul de pe piața spaniolă iar restul agregatorilor de știri locali au închis porțile, efectele economice asupra părților implicate fiind devastator în cazul micilor firme locale, ca să nu mai vorbim de restrângerea libertății de exprimare cauzată ca efect secundar de adoptarea acestei legi.
Acum, Comisia Europeană încearcă să bage pe gâtul întregii Uniuni Europene o astfel de lege. Până pe 15 Iunie, Comisia desfășoară o consultare privind drepturile de autor auxiliare și libertatea de panoramă. Puteți citi răspunsul ApTI la sfârșitul acestui articol. Încurajăm e toată lumea căreia îi pasă de libertatea de exprimare și de libertatea Internetului să răspundă la acestă consultare pentru că adoptarea conceptului de drepturi de autor auxiliare lovește în piatra de temelie a Internetului: libertatea de a crea legături între resurse. Introducerea drepturilor de autor auxiliare este o încercare de a da timpul înapoi pentru a proteja anumite grupuri de interese cărora le pasă mai mult de modelele lor învechite de afaceri decât de libertatea de exprimare sau de libertatea Internetului.
Add new comment