Cum să faci să nu știe furnizorul tău de Internet chiar orice despre tine
Faptul că plătești lunar o taxă pentru conexiunea la Internet nu înseamnă că al tău Internet Service Provider (ISP) trebuie să știe tot ce lucrezi, ce filme vezi, ce mail-uri scrii. Nu zicem că firma ta de cablu ar face așa ceva, Doamne ferește, dar ne gândeam la cazul cu Verizon din SUA, din 2014, când s-a aflat că firma injecta cookie-uri în dispozitivele clienților, fără consimțământul acestora.
Având în vedere că în România selecția de ISP-uri este destul de limitată și că uneori ți se spune la telefon “ne pare rău, nu avem cablu în zonă”, am dat o raită online și venim cu câteva sfaturi prin care te poți proteja de ochii digitali indiscreți. Unele sfaturi sunt mai greu de pus în practică, dar le lăsăm totuși aici, pentru viitor.
HTTPS Everywhere
Electronic Frontier Foundation (EFF) a dezvoltat o extensie pentru browser-ele Chrome, Firefox și Opera, prin care poți cripta datele pe care le transmiți când vizitezi website-uri. ISP-ul tău nu va vedea ce informații se transmit de la tine la acel site și înapoi și nici pe ce pagini ale respectivului site ești, dar poate vedea despre ce site e vorba. Deci, nu va vedea că ești la https://apti.ro/newsletter (apropo, chiar îți recomandăm să te abonezi la newsletter-ul nostru!), dar va ști că ești undeva pe site-ul https://apti.ro/.
Pe de altă parte, dacă ești deținătorul unui site (blog, site comercial, de știri etc.), îți recomandăm să instalezi https gratuit, prin inițiativa Let’s Encrypt. Dacă ai acces la Cpanel sau ai altă modalitate de a administra întregul site, va fi foarte ușor!
VPN
Abrevierea vine de la Virtual Private Network și este o modalitate de a transmite date securizat. Sigur, datele respective tot ajung la furnizorul de VPN, dar este un strat în plus de siguranță față de conexiunile directe la ISP pe care le facem zi de zi când lucrăm sau navigăm de plăcere.
Dacă lucrezi la o multinațională, este posibil să ai acces la VPN-ul companiei când lucrezi pentru ei de la distanță. În acest fel, compania se asigură că informațiile trimise de tine nu ajung pe mâini străine.
Dacă te gândești serios să-ți faci abonament la un VPN, iată aici un ghid util care-ți oferă întrebările de bază pe care să ți le pui ție sau companiei, înainte de a achiziționa serviciul.
TOR
Browser-ul Tor este pentru cei care țin la datele lor personale. Știm, știm, nu ai nimic de ascuns, dar este dreptul tău de a te proteja față de intruziunile în viața privată. Dacă vei folosi acest browser, ISP-ul tău va vedea că te-ai conectat la rețeaua Tor, dar nu va ști ce site-uri vizitezi sau ce descarci. De asemenea, browser-ul va încerca să-ți ascundă adresa IP, ceea ce adaugă un strat la nivelul de anonimat.
Dar ai grijă, unele site-uri nu pot fi accesate cu Tor pentru că au deja propriile metode de protecție. De asemenea, este nevoie de un pic de exercițiu dacă treci de la Chrome sau alt browser la Tor.
Află mai multe informații utile despre cum îți poți proteja viața privată online în secțiunea noastră specială de pe site.
(Articol adaptat de la EFF.org)
Foto: “Anonyme?” by Patrick Subotkiewiez is licensed under CC BY 2.0.
Add new comment