Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European respinge “filtrul de upload”, dar eșuează în privința “taxei pe link”

  • Posted on: 9 June 2017
  • By: George Hari Popescu

Pe scurt, cum stăm

- Cele mai rele părți ale “filtrului de upload” au fost respinse printr-un compromis realizat de cele două mari grupuri politice din Parlamentul European. Deși Comisia de afaceri juridice (JURI) ar trebui să ia acest fapt în considerare și să ducă, în mod logic, la un compromis similar în raportul principal (care va fi votat în septembrie), nu este un lucru sigur.

- “Taxa pe link” rămâne deocamdată în textul propunerii Comisiei Europene.

- Au fost adăugate excepții noi la Opinie: “libertatea de panoramă” și conținutul generat de utilizator.

 


În 8 iunie, Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European a votat propunerea de directivă privind reforma drepturilor de autor în UE. Comisia care are reponsabilitatea generală asupra propunerii este Comisia de afaceri juridice (JURI), dar IMCO are co-responsabilitate asupra încercării extreme a Comisiei Europene (CE) de a forța companiile de Internet să implementeze filtrarea la upload a materialelor utilizatorilor.

FILTRAREA LA UPLOAD (sau “mașina de cenzură) - Articolul 13

Printr-o decizie neobișnuită, ca să nu spunem unică, IMCO a adoptat o opinie preliminară a Comisiei de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) ca amendamentul său la filtrarea upload-ului. Deși nu este perfect - în fond, este doar o versiune preliminară -, textul elimină toate elementele cele mai nocive din propunerea CE. Acest vot va trebui acum luat în considerare de Comisia JURI, atunci când va avea loc votul acesteia, în septembrie 2017.

DREPTUL DE AUTOR AUXILIAR (sau “taxa pe link”, sau denumită - în mod înșelător - “taxa Google”) - Articolul 11

În ultimii ani, au avut loc diverse încercări în țările UE de a forța companiile să plătească pentru link-urile pe care le fac spre site-urile de știri. Aceasta s-a tradus prin forțarea companiilor europene să plătească mai mult pentru a furniza, de exemplu, servicii de agregare de știri, în timp ce Google a refuzat pur și simplu să plătească. În Spania, legea a forțat Google să plătească, așa că Google News Spania a fost închis și acest lucru i-a afectat pe editorii de presă spanioli, în special pe cei mici. Nu se știe de ce este CE atât de dornică să discrimineze împotriva companiilor europene.

 

Comisia IMCO nu a reușit să adopte niciun amendament la Articolul 11; practic, IMCO și-a ratat ocazia de a avea o influență asupra procesului de “reparare” a propunerii absurde a CE.

Micile majorități au decis soarta votului

Au fost absenți 8 europarlamentari cu drept de vot; din 40, doar 32 de parlamentari au luat parte la vot. Grupul politic GUE/NGL a absentat din cauză că a avut o întâlnire în Spania, grupul ECR (care conține mulți europarlamentari britanici) a fost interesat mai mult de alegerile din Marea Britanie, iar alții au absentat din motive necunoscute. Per total, au fost adoptate multe amendamente nocive prin mici majorități. Multe voturi au ajuns la egalitatea de 16-16 și regulamentul spune că amendamentul pică dacă este egalitate. Este aproape sigur că “taxa pe link” ar fi fost eliminată dacă ar fi fost prezenți toți parlamentarii din Comisia IMCO.

Pașii următori:

Comisia de cultură și educație (CULT), vot consultativ: 21 iunie

Comisia libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), vot consultativ: 29 iunie

Comisia industrie, cercetare și energie (ITRE), vot consultativ: 11 iulie

Comisia afaceri juridice (JURI), vot al comisiei principale: 23 septembrie

 

Parlamentul European ar putea (sau nu) să-și rezerve dreptul să voteze asupra rezultatului votului Comisia de afaceri juridice (JURI). Dacă decide să facă acest lucru, votul Parlamentului va avea loc în săptămâna 23-27 octombrie 2017.

 

(Articol tradus de la https://edri.org/consumer-committee-rejects-upload-filter-fails-link-tax/)

 
Foto: "Copyright" by Nick Youngson, CC BY-SA 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.