Cum îi știe Facebook (aproape) pe toți oamenii pe care-i cunoști și tu

  • Posted on: 10 November 2017
  • By: Cezara Panait
Te uiți liniștit pe Facebook și-ți apar recomandări de împrietenire cu diverse persoane (“people you may know” - PYMK). Nimic deosebit până aici. Te gândești că-ți sugerează colegi de la locul de muncă, persoane care locuiesc în același oraș cu tine ș.a.m.d. Nimic care să îți invadeze prea mult viața personală, până acum.
 
Dar ce-ai zice dacă Facebook ți-ar sugera să adaugi la prieteni o persoană despre care nu ar fi avut cum să știe că o cunoști? Să-ți dau niște exemple reale, care te vor pune pe gânduri, dezvăluie Gizmodo:
  • Un bărbat care a donat material seminal unui cuplu, cu ani în urmă în secret, primește de la Facebook recomandarea să-l adauge la prieteni pe fiul acestora. Bărbatul nici măcar nu-i avea în rețeaua de prieteni pe cei doi soți;
  • O asistentă socială a fost strigată după poreclă la a doua vizită, de un beneficiar care a găsit-o în recomandările de prieteni de pe Facebook, în ciuda faptului că nu-i furnizase omului informațiile de contact;
  • O femeie al cărei tată a părăsit familia când ea avea doar 6 ani a găsit-o în recomandările de prieteni pe amanta tatălui ei, din urmă cu 40 de ani;
  • Un avocat și-a șters contul de Facebook după ce i-a apărut la recomandări un bărbat care a fost avocat din oficiu pentru unul din cazurile lui. Cei doi au comunicat doar prin e-mail-ul de serviciu, care nu era conectat la Facebook; așa a descoperit avocatul că rețeaua îi scana e-mail-ul de serviciu.
Încă mai crezi în coincidențe? Facebook nu-ți arată deloc întâmplător persoane pe care ai putea să le cunoști. De fapt, sunt în spate niște algoritmi foarte avansați care-ți realizează un întreg “dosar” și fac conexiuni între datele pe care le află despre tine

Câteva explicații

De fapt, Facebook nu scanase e-mailul de lucru al avocatului de mai sus. Dar, probabil, avea adresa de serviciu pe e-mail-ul personal. Dacă cineva care are adresa avocatului în persoanele de contact a ales să o împărtășească pe Facebook, compania poate să o conecteze cu oricine altcineva care o are, cum ar fi un avocat în unul din cazurile sale.
 
Atunci când îți creezi contul, aplicația îți sugerează să găsești prieteni prin intermediul adreselor de e-mail pe care le utilizezi. În schimb, opțiunea “Găsește prieteni” de pe aplicația mobilă e și mai directă: îți cere acces la contactele din telefonul tău pentru a te conecta cu ele pe Facebook. Mai mult, lista se mărește automat cu fiecare nou contact pe care-l adaugi în agendă. 
 
Acesta este modul în care pacienții unui psihiatru au fost recomandați unii altora și poate că de aceea un bărbat a fost recomandat fiicei sale biologice secrete (el și ea aveau amândoi informațiile de contact ale părinților ei). Și s-ar putea explica de ce fosta soție a unui bărbat care nu avea cont pe Facebook i-a fost recomandată prietenei sale. Rețeaua nu păstrează profiluri pentru cei care nu sunt utilizatori, dar utilizează informațiile de contact pentru a face legături între persoane.

Se poate face ceva?

Trebuie să găsești orice persoană care a obținut vreodată informațiile tale de contact și le-a încărcat în rețea și apoi îi ceri fiecăreia să acceseze pagina de gestionare a contactelor Facebook și să le șteargă. Ușor de zis, aproape imposibil de realizat! 
 
Singurul lucru pe care-l poți face cu adevărat pentru a împiedica conexiunile bazate pe contacte este în meniul “Setări de confidențialitate”. Poți să împiedici oamenii să-ți găsească profilul căutând numărul tău de telefon sau adresa de e-mail. Iată în poza de mai jos cum poți proceda:
 
 
 
Acum că te-am pus pe gânduri, ce ai zice dacă ți-am spune că poți modifica audiența tuturor postărilor tale de pe Facebook din trecut? Uite un tutorial în care poți afla cum să modifici setările de confidențialitate și să limitezi cine poate să îți vadă vechile postări:

Ce e important de știut? Trebuie să acordăm mai multă grijă informațiilor și datelor personale pe care le facem publice. Setările de confidențialitate sunt o bună soluție și ar trebui modificate ca să permită o protecție cât mai bună a oricărui utilizator, pe toate rețelele de socializare, nu doar pe Facebook.

Foto: Personal Woman Self Talk Mirror by geralt is licensed under CC0 Public Domain

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.