ONG-urile din Europa cer respectarea drepturilor fundamentale în implementarea directivei copyright

  • Posted on: 21 May 2019
  • By: George Hari Popescu
În 20 mai 2019, EDRi și alte 41 de organizații, printre care și Asociația pentru Tehnologie și Internet, au trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene, prin care cer includerea societății civile în procesul de implementare a nou adoptatei Directive Copyright, prin viitorul dialog al actorilor implicați. Acest dialog este un proces de consultare și o oportunitate pentru actorii implicați să discute despre transpunerea și implementarea celebrului Articol 13 (Articolul 17 în textul final) din directivă.
 
Iată scrisoarea deschisă (consultați versiunea în engleză - PDF):
 
20 mai 2019
 
Stimate Președinte Juncker,
Stimate Vice-Președinte Timmermans,
Stimate Vice-Președinte Ansip,
Stimate Comisar Gabriel,
Stimate Director General Roberto Viola,
 
Instituțiile semnatare sunt organizații care apără drepturile fundamentale, comunitatea care stochează cunoștințe (în special biblioteci), dezvoltatori de software gratuit sau open source și comunități din Uniunea Europeană.
 
Noua Directivă pe Copyright din cadrul Pieței Unice Digitale a fost adoptată și, imediat ce va fi publicată în Jurnalul Oficial, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a implementa noile reglementări. Articolul 17, despre "utilizarea conținutului protejat de către prestatorii de servicii online de partajare de conținut", presupune emiterea unui ghid de aplicare de către Comisia Europeană.
 
Organizațiile semnatare și-au exprimat, în numeroase ocazii în timpul dezbaterii legislative pe reforma copyright, îngrijorările1 despre întrebările referitoare la drepturile fundamentale și ale omului care vor apărea în cadrul implementării obligațiilor impuse asupra furnizorilor de servicii de partajare de conținut din Articolul 17. Aceste îngrijorări au fost împărtășite și de o varietate de alți actori, de cercetători din domeniul proprietății intelectuale din comunitatea academică, dar și de membri ai Parlamentului European și de state membre2.
 
Considerăm că, pentru a diminua aceste îngrijorări, este de o importanță majoră pentru Comisia Europeană și statele membre să procedeze la o implementare și transpunere constructive, pentru a se asigura că temerile legate de filtrele automate de upload nu sunt fondate.
 
Credem că dialogurile și consultarea actorilor, proces prevăzut în Articolul 17(10), cu scopul de a furniza feedback pe ghidul de implementare a acestui articol, trebuie să includă cât mai multe părți posibil. Organizațiile semnatare reprezintă consumatorii și acționează pentru a valoriza drepturile fundamentale din legislația UE și din cea națională.
 
Aceste organizații sunt actori în acest proces și cerem Comisiei Europene să asigure participarea organizațiilor de drepturi ale omului și drepturi digitale, dar și a comunității care stochează cunoștințe (în special biblioteci), a dezvoltatorilor de software gratuit sau open source și a comunităților, în eforturile sale legate de transpunerea și implementarea Articolului 17. Acest proces ar include viitorul Grup de Lucru, dar și alte dialoguri cu actorii sau orice alte inițiative la nivelul consultării și dincolo de aceasta.
 
O asemenea participare deschisă este crucială pentru a asigura faptul că implementările naționale ale Articolului 17 și cooperarea constantă între furnizorii de servicii de partajare de conținut online și deținătorii dreptului de autor respectă Carta drepturilor fundamentale, apărând libertatea de exprimare și informare a cetățenilor și creatorilor, și protejându-le viața privată în același timp. Acestea ar trebui să fie principii de bază pentru o implementare armonioasă a Articolului 17 în cadrul Pieței Unice Digitale.
 
Cu respect,
Balázs Dénes
Executive Director
Civil Liberties Union for Europe (Liberties)
 
Association for Progressive Communications
APADOR-CH
ApTi Romania
Article 19
Associação D3 – Defesa dos Direitos Digitais
Associação Nacional para o Software Livre – Portugal
Bits of Freedom
BlueLink Foundation
Center for Media & Democracy
Centrum Cyfrowe Foundation
Civil Liberties Union for Europe
Coalizione Italiana Libertà e Diritti civili
COMMUNIA association for the Public Domain
Creative Commons
Digitalcourage
Digitale Geshellschaft e. V.
Electronic Frontier Finland
Electronic Frontiers Foundation
Elektronisk Forpost Norge
epicenter.works
European Digital Rights (EDRi)
Fitug e.v.
Hermes Center
Hivos
Homo Digitalis
Human Rights Monitoring Institute
Hungarian Civil Liberties Union
Index on Censorship
International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA)
Irish Council for Civil Liberties
IT-Pol Denmark
La Quadrature du Net
Metamorphosis Foundation
Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM)
Open Rights Group
Peace Institute
Privacy First
Rights International Spain
Vrijschrift
Wikimedia Deutschland e. V.
Wikimedia Foundation
Xnet
 
Note:
(1) Human rights and digital rights organisations: https://www.liberties.eu/en/news/delete-article-thirteen-open-letter/13194
(2) Academics from the leading European research centres: https://www.create.ac.uk/blog/2019/03/24/the-copyright-directive-article...
UN special rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression: https://www.ohchr.org/Documents/Issues/Opinion/Legislation/OL-OTH-41-201...
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.