Poziție comună cu privire la implementarea Digital Services Act la nivel național

  • Posted on: 13 March 2023
  • By: Redacția ApTI

Asociația pentru Tehnologie și Internet a semnat, alături de 13 alte organizații, o scrisoare dechisă care oferă sugestii legate de punerea în aplicare a Regulamentului Digital Services Act în statele membre ale Uniunii Europene. Am publicat o trecere în revistă ale schimbărilor pe care le aduce noul Regulament. Am intrat, apoi, pe blog-ul ApTI, în detalii despre instituția Coordonatorului de servicii digitale, care trebuie înființată în fiecare stat membru UE.

Până acum nu am auzit nimic despre DSA de la autoritățile românești, așa că ApTI a trimis către 7 instituții care trebuiau să discute deja între ele 3 întrebări, alături de textul scrisorii deschise pe care am semnat-o și noi:

a. A făcut (sau are planificat in acest an) Autoritatea dvs. vreun demers concret in vederea pregătirii pentru aplicarea DSA in România începând cu februarie 2024?
b. Ați participat la întâlniri cu alte autorități din România pe aceasta tema și care sa aibă rolul de a înțelege DSA și modul cum se poate implementa în România?
c. Ați fi interesați de participarea la o masa rotunda organizata de societatea civila legata de implementarea DSA in România?

Autoritățile contactate sunt ANCOM, Avocatul Poporului, ANSPDCP, MCID, DNSC, CNA și ADR.

Acest articol este traducerea scrisorii deschise comune a 14 organizații din societatea civilă, din diferite state membre UE. Varianta originală, în limba engleză, poate fi citită pe site-ul AlgorithmWatch.

Întreaga scrisoare deschisă în limba română este atașată la finalul acestui articol, în format PDF.

La redactarea acestei traduceri au contribuit internii ApTI, Cezar, Bogdan Lungu și Ștefania Bostiog, cărora le mulțumim.

Principalele provocări și oportunități de implementare a DSA la nivel național

 

Membrii rețelei s-au reunit în decembrie pentru a discuta situația din fiecare țară în parte și pentru a identifica provocările fundamentale comune la nivel transfrontalier. Principalele probleme percepute de societatea civilă din întreaga UE sunt:

  1. Desemnarea coordonatorilor de servicii digitale și asigurarea eficienței acestora;
  2. Garantarea independenței politice a Coordonatorului de servicii digitale;
  3. Includerea societății civile prin crearea de legături strânse cu Coordonatorul de servicii digitale
  4. Sensibilizarea opiniei publice cu privire la drepturile cetățenilor si la conștientizarea furnizorilor cu privire la noile obligații; și
  5. Asigurarea unui proces transparent și inclusiv de implementare a DSA

 

 

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.