Franța, Spania și Portugalia cer restricții și mai drastice în privința reformei copyright-ului în UE

  • Posted on: 27 October 2017
  • By: Cezara Panait

Documentul scos la lumină de Statewatch pe 26 octombrie privind reforma copyright-ului în UE arată că Franța, Spania și Portugalia și-au unit forțele în Consiliul Uniunii Europene pentru a ataca libertatea Internetului în Europa, lansând propuneri care ar încălca drepturile noastre fundamentale și ar crea haos legal pentru furnizorii de servicii din Europa, dezvăluie EDRi.

 

La propunerea Comisiei de a implementa filtre pentru upload, cele trei state doresc să adauge faptul că platformele trebuie să înlăture în mod automat materialele care au fost evaluate ca încălcări ale dreptului de autor, indiferent de contextul în care sunt încărcate. Mai mult, ele declară explicit că vor ca platformele online să devină direct răspunzătoare pentru materialele încărcate de utilizatori, fără ca acestea să mai beneficieze de protecție juridică. Fiecare aplicație, fiecare site și fiecare business online care permite utilizatorilor să încarce media și oferă "funcții cum ar fi categorii, recomandări sau playlist-uri" ar putea fi date în judecată pentru orice încălcări ale drepturilor de autor pe care utilizatorii lor le comit.

 

Dispar serviciile de găzduire?

În conformitate cu normele existente, platformele online nu sunt responsabile pentru conținutul neautorizat încărcat de utilizatori, cu excepția cazului în care acestea nu reușesc să acționeze rapid pentru a elimina conținutul respectiv, odată ce au fost informate. Cele trei state propun să păstreze în vigoare directiva privind comerțul electronic, dar vor să redefinească serviciile de găzduire prin directiva pentru reforma copyright, punând deci în contradicție două acte din legislația comunitară.

 

Documentul scos la iveală spune că platformele "care stochează lucrări sau alte materiale încărcate de utilizatorii lor și care sunt implicate activ în furnizarea accesului publicului la astfel de conținut" nu ar mai trebui să fie considerate servicii de găzduire, chiar dacă aceasta este definiția de “hosting”. Acest lucru înseamnă că serviciile de găzduire ar trebui să efectueze o monitorizare constantă a tot ceea ce este încărcat pe platformele lor și să șteargă tot ce ar putea crea un risc, deoarece vor fi direct responsabile pentru orice încarcă utilizatorii.

 

Supravegherea obligatorie a tuturor încărcărilor + sistemul de reclamații

Cele trei țări cer ca furnizorii mai mari (cei care stochează un volum mare de conținut), pe lângă monitorizarea a tot ce se încarcă, să fie obligați să "împiedice disponibilitatea" conținutului identificat de către deținătorii de drepturi (prin identificarea conținutului și filtrarea încărcării).

 

Pentru a face ca propunerea să pară echilibrată, este propus un sistem de reclamații, însă acesta ar fi complicat și neadaptat noilor tehnologii. Mecanismul ar fi următorul:

  • un utilizator face plângere către furnizorul care a filtrat conținutul;
  • furnizorul procesează și transmite reclamația către titularul drepturilor, care soluționează plângerea;
  • titularul drepturilor informează furnizorul, care va transmite apoi utilizatorului rezultatul, fără ca acesta să mai aibă o cale de atac a soluției;
  • titularii de drepturi nu ar fi răspunzători pentru pretinderea falselor drepturi de autor.

 

Franța, Spania și Portugalia nu țin cont de ce a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și anume faptul că este inacceptabil să impună furnizorilor de servicii o obligație generală de filtrare, dacă această filtrare:

  • se aplică pentru toate comunicațiile electronice care se realizează prin intermediul serviciilor lor;
  • se aplică fără discriminare tuturor utilizatorilor lor;
  • se face ca măsură preventivă;
  • se efectuează exclusiv pe cheltuiala furnizorului;
  • se face pentru o perioadă nelimitată.

 

Poziția exprimată de cele trei state este împotriva drepturilor fundamentale, a libertății de exprimare, a vieții private, a business-urilor online europene și a statului de drept.

 


CE POȚI FACE CHIAR ACUM

Sună acum europarlamentarii pentru a le spune argumentat să voteze împotriva amendamentelor periculoase din reforma copyright. Folosește tool-ul SaveTheLink ca să îi suni gratuit!

 

Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 perspective diferite despre impactul reformei copyright.

 

Scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă! Iată un exemplu de text pentru e-mail: https://apti.ro/copyright-reform/actioneaza/.


 

 

“Copyright Books” by Casey Fiesler is licensed under CC BY 2.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.