Plenul Parlamentului European a adoptat raportul Reda și, mai mult decât atât, a eliminat îngrădirea libertății de panoramă

  • Posted on: 18 July 2015
  • By: Redacția ApTI
Save Copyright Reform

Săptămâna trecută, Joi, 9 Iulie 2015, în plenul Parlamentului European a avut loc votul pentru raportul Reda, cel care fusese adoptat de comisia de afaceri juridice (JURI) pe 16 Iunie 2015.

Votul din comisia JURI a fost un prim pas în direcția corectă când vine vorba de reforma sistemului de drepturi de autor. Cu toate acestea, lucrurile nu au stat pe loc în cele 3 săptămâni dintre votul din comisie și cel din plen.

Una dintre cele mai importante lucruri care au avut loc în acest interval a fost reacția puternică împotriva respingerii de către comisia JURI a libertății de panoramă (freedom of panorama în lb. Engleză). Libertatea de panoramă se referă la dreptul de a reproduce opere aflate în spațiul public fără a fi necesar acordul prealabil explicit al autorului, de exemplu, să poți face o fotografie a unei clădiri sau monument public fără a fi obligat să obții acordul prealabil din partea autorului respectivei opere. Un număr de organizații despre care membrii comisiei JURI pretindeau că ar fi beneficiarii restrângerii acestei libertăți, au luat poziție, public, spunând că nu sunt de acord cu respingerea libertății de panoramă. Rezultatul final a fost că la votul din plen, europarlamentarii au îndepărtat din textul raportului propunerea care restricționa libertatea de panoramă.

Al doilea eveniment semnificativ care a avut loc în intervalul de timp dintre votul din comisie și cel din plen a fost încercarea unui europarlamentar german, Angelika Niebler, de a reintroduce, pe ușa din dos, conceptul de drepturi de autor auxiliare prin intermediul unui amendament propus plenului, singurul propus, de altfel – amendamentul 1. Pentru a combate această încercare, ApTI a contactat aproape toți europarlamentarii români (cei 31 care au listată adresa de email pe site-ul Parlamentului European, din totalul de 32 de europarlamentari din România) pentru a le atrage atenția asupra problemelor grave care pot fi cauzate de introducerea conceptului de drepturi de autor auxiliare și pentru a-i încuraja să voteze împotriva amendamentului 1. 3 din cei 31 de europarlamentari contactați au răspuns mesajului nostru. Textul trimis a fost următorul:

„Vă scriu ca membru al Asociației pentru Tehnologie și Internet – ApTI (www.apti.ro) și ca cetățean interesat de libertatea și buna funcționare a Internetului.

Mâine, în plenul Parlamentului European va avea loc votul pe raportul Reda (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2015-0209+0+DOC+XML+V0//EN&language=en) privind reforma drepturilor de autor.

Doamna europarlamentar Angelika Niebler a introdus un amendament (amendamentul 1 - http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=AMD&format=PDF&reference=A8-0209/2015&secondRef=001-001&language=EN) care subminează una dintre cele mai importante realizări ale raportului Reda, în forma sa adoptată de comisia de Afaceri Juridice a Parlamentului European, mai exact respingerea încercării de introducere, la nivel european, a conceptului de drepturi de autor auxiliare pentru distribuitorii de presă.

Distribuitorii de presă din Germania au reușit, în urma unei asidue campanii de lobby, să obțină adoptarea unei astfel de legislații în Germania pentru forța Google, în particular, și noul val de organizații de presă online, în general, în încercarea de a-și susține financiar modelele de afaceri anacronice. În practică, însă, această legislație s-a dovedit un fiasco, distribuitorii de presă ne reușind să obțină nici un venit în urma adoptării acesteia și acordând Google un permis special pentru a le folosi conținutul fără a plăti. Așadar, nu numai că obiectivul acestei legislații urmărit de distribuitorii de presă nu a fost atins, dar prin  adoptarea acesteia au oferit un avantaj competitiv companiei Google asupra competitorilor acesteia. De asemenea, acest tip de legislație a fost introdus și în Spania, iar Google a preferat să închidă serviciul de agregare de știri din această țară decât să cedeze.

Rezultatul final a fost că distribuitorii de presă care au forțat adoptarea acestor legi nu au câștigat nimic dar, pe de altă parte, aceste legi au adus atingere gravă unuia dintre cele mai importante principii de funcționare ale Internetului, în general, și ale World Wide Web-ului, în particular: acela al conectivității libere a resurselor disponibile în rețea. Mai mult decât atât, introducerea acestui tip de legislație interferează grav cu libertatea presei, dezavantajând serios publicațiile mici și medii și stimulând concentrarea presei în organizații mari, greoaie și averse riscurilor, și, în consecință, mai puțin dispuse să facă jurnalism de calitate.

Până acum, Parlamentul European nu a fost receptiv la încercările de introducere a acestui tip de legislație, nu mai demult de 16 Iulie membrii comisiei de Afaceri Juridice votând împotriva acestui concept cu ocazia votării raportului Reda. Cu toate acestea, doamna europarlamentar Niebler continue să insiste pe adoptarea drepturilor de autor auxiliare pentru distribuitorii de presă prin introducerea amendamentului 1, chiar dacă, pentru a nu pune în pericol compromisul la care s-a ajuns în comisia de Afaceri Juridice, toate părțile implicate au căzut de acord să nu fie aduse amendamente formei votate de către comisie, și, mult mai important decât acest detaliu procedural, acest tip de legislație afectează în mod serios principiile de funcționare ale Internetului și libertatea presei.

Așadar, mâine, cu ocazia votului din plenul Parlamentului European pe raportul Reda, vă încurajăm să votați împotriva amendamentului 1.”

Amendamentul 1 a fost respins în votul din plen iar raportul Reda, în ansamblul său, a fost adoptat.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.