Reforma drepturilor de autor din UE face, în sfârșit, un pas în direcția corectă
Ieri, 16 Iunie 2015, Comisia de Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European s-a întrunit pentru a vota raportul Reda privitor la reforma drepturilor de autor din UE.
Așa cum menționam într-un articol precedent, lista de subiecte aflate în discuție a fost mare, unele dintre cele mai importante fiind blocarea pe criterii geografice, armonizarea excepțiilor pe întreg teritoriul UE, protecția artiștilor de la exploatare, extinderea dreptului de referențiere și la mediile audiovizuale și conceptul de drepturi de autor auxiliare.
În unele privințe, pentru a se ajunge la o înțelegere, au trebuit făcute compromisuri față de forma inițială a raportului: nu s-a putut ajunge la o înțelegere asupra instituirii obligativității implementării tuturor excepțiilor la drepturile de autor pe întreg teritoriul UE, nu s-a putut ajunge la un consens pentru reducerea termenelor de expirare a drepturilor de autor ci doar la o promisiune că acestea nu vor mai fi prelungite și nu s-a ajuns la o înțelegere pentru a elimina drepturile de autor pentru operele create de către state ci doar la o cerință ca reutilizarea acestora să fie simplificată.
Pe două subiecte foarte importante nu s-a putut atinge nici un compromis iar la vot status qvo-ul a câștigat. Reprezentanții grupurilor parlamentare EPP și S&D au reușit să impună adoptarea unui amendament care afirmă că orice reproducere a unor opere aflate în spațiul public trebuie să aibă acordul prealabil explicit al autorului, astfel încât, de exemplu, orice fotografie a unei clădiri, statui sau graffiti poate fi considerată o încălcare a dreptului de autor dacă este folosită în scop comercial. Aviz fotojurnaliștilor sau realizatorilor de documentare: se prea poate să încălcați drepturi de autor de fiecare dată când vă faceți meseria și nici măcar sa nu știți. Cealaltă înfrângere semnificativă a fost pe subiectul extinderii dreptului de referențiere și la mediile audiovizuale. Cu o majoritate foarte strânsă comisia a respins amendamentul care ar fi armonizat referențierea în mediile audiovizuale cu citarea în mediile scrise, care este un concept vechi de când lumea... de când lumea a început să scrie, ca să fim pai preciși. Așadar, jurnaliști și video bloggeri, va trebui să rămâneți ilegaliști încă o vreme, până când aleșii noștri se trezesc la realitate și realizează că nu mai suntem în evul mediu.
Am păstrat lucrurile bune pentru final. Au fost combătute cu succes tentativele raportorilor EPP și ECR de a elimina orice menționare pozitivă a domeniului public. A fost respinsă introducerea conceptului de drepturi de autor auxiliare care ar permite interzicerea creării de hyperlegături către diverse locații de pe web în general și către articole de presă în particular și care ar și destrămat unul dintre mecanismele fundamentale de funcționare ale Internetului în general și ale World Wide Web-ului în particular. A fost introdusă cerința pentru creerea unei excepții de la drepturile de autor pentru ca bibliotecile să poată împrumuta cărți în format digital și a unei excepții care să permită bibliotecilor și arhivelor să își digitizeze colecțiile în mod eficient. A fost eliminat un amendament care lăuda în mod explicit tehnologiile de blocare a accesului la conținut (Digital Rights Management – DRM), textul final fiind lipsit de echivoc în privința faptului că dreptul de a crea copii private nu poate fi restrâns prin metode tehnice. Nu în ultimul rând, au fost respinse o serie de amendamente introduse de raportorul grupului ALDE și câțiva europarlamentari S&D care ar fi introdus răspunderea penală dacă publicarea unei legături ar duce la încălcarea dreptului de autor, în esență criminalizând creerea de legături, care sunt unele dintre elementele fundamentale ale Intenetului.
Mai multe detalii despre ce s-a întâmplat puteți găsi aici.
Imaginea folosită la începutul articolului face parte din site-ul copywrongs.eu al campaniei Save Copyright Reform și care poate fi gâsit pe GitHub. Aceasta se bazează pe imagini create de EliRatus, useiconic.com, Cornelius Danger, Pedro Vidal, John Caserta, Carolina Andrea, Magicon, Luis Prado – toate licențiate sub Creative Commons – Attribution (CC BY 3.0)
Add new comment