Vești tot mai proaste: Uniunea Europeană vrea să extindă “taxa pe link” și către cercetarea științifică
Săptămâna trecută, Comisia pentru cultură și educație (CULT) și Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European au votat opiniile lor finale despre propunerea de directivă a Comisiei Europene pentru reforma copyright-ului în UE, anunță Communia. Din păcate, ambele comisii au votat în așa fel încât să agraveze efectele propunerii de directivă.
Am mai vorbit aici o mulțime de lucruri despre “taxa pe link” și am organizat o dezbatere pe această temă (citește sinteza și vezi înregistrarea video). Cu toate acestea, Comisia IMCO a votat luna trecută să mențină în text această propunere aberantă, care s-ar putea aplica retroactiv pe orice au publicat companiile media în ultimii 20 de ani.
Acest drept auxiliar a fost extins de CULT și ITRE: nu se va aplica numai la digital, ci și la print! Mai mult, ITRE a votat ca dreptul să fie aplicat și la publicațiile științifice, deși această extindere contrazice principiul proporționalității din directivă. Dacă se va adopta, rămâne de văzut cum se va aplica în mod practic această extindere...
Ce ar însemna această extindere
Cercetătorii, profesorii, studenții și toți cei care folosesc articole științifice vor fi nevoiți să ceară permisiunea sau să plătească taxe editorului pentru a include mici fragmente în operele lor. Asta după ce oricum unii dintre ei plătesc pentru a avea acces la bazele de date cu lucrări științifice! Este o prevedere care vine în totală contradicție cu spiritul deschis și comunitar al cercetării științifice și al avansului cunoștințelor în Europa și în lume. Propunerea ar afecta publicațiile academice în care se poate căuta online prin instrumente precum Google Scholar.
Un astfel de drept al editorilor expandat în așa fel încât să includă editorii academici ar submina accesul deschis la creație, principiu de bază al tuturor politicilor de educație superioară. Acum rămâne la latitudinea membrilor Comisiei de afaceri juridice (JURI), comisia responsabilă cu propunerea de directivă pe copyright, și al statelor membre să oprească aceste demersuri abuzive la adresa cetățenilor Uniunii Europene.
Foto: "Books in Shelf Close-up" by Viktor Hanacek
Add new comment