Reforma copyright-ului în UE: iată cum poți influența și tu votul din 8 iunie. Acționează acum!

  • Posted on: 6 June 2017
  • By: George Hari Popescu

În 8 iunie, comisia Piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European va vota propunerea de directivă de reformă a copyright-ului a Comisiei Europene (CE). Vă reamintim că reforma propune introducerea unor măsuri restrictive pentru utilizatori, cum ar fi un filtru de upload pe platformele de social media, în așa fel încât conținutul încărcat să fie blocat încă dinainte de a fi publicat, chiar dacă ar putea fi vorba de conținut legitim. Și tu te poți implica în luarea deciziei de joi!  

Alegerea se va face acum între:  

- propunerea haotică a Comisiei Europene;

- un compromis (încă nepublicat, dar sprijinit de Catherine Stihler și Julia Reda);

- un alt “compromis” care vine de la grupul Creștin-Democrat din Parlamentul European, mai dur decât propunerea inițială.  

EDRi și alte organizații au propus o mulțime de amendamente menite să corecteze propunerile aberante, dar acestea vor fi votate numai după ce sunt votate cele două amendamente de compromis.  

Cum poți acționa

TREBUIE SĂ VĂ PESE DE CE SE ÎNTÂMPLĂ! Este vorba despre modul în care veți putea consulta și încărca în viitor conținut online (mai ales multimedia). Cel mai eficient mod de a face ceva acum este să-i sunați pe europarlamentarii români și să încercați să-i convingeți că sunt pe cale să facă o mare greșeală. 

Iată-i pe membrii români ai comisiei IMCO:  

Maria GRAPINI ✆ +322 28 45526 ✉️ maria.grapini@europarl.europa.eu

Mihai ŢURCANU ✆ +322 28 45865 ✉️ mihai.turcanu@europarl.europa.eu

Cristian-Silviu BUŞOI ✆ +322 28 45609 ✉️ cristiansilviu.busoi@europarl.europa.eu 

Andi CRISTEA ✆ +322 28 45605 ✉️ andi.cristea@europarl.europa.eu

Lista completă este la http://parltrack.euwiki.org/committee/IMCO#members or sau (într-o variantă care se încarcă mai repede) la http://www.europarl.europa.eu/committees/nl/imco/members.html. În afară de membrii români, puteți contacta orice parlamentar european folosind aplicația de la https://savethememe.net (în partea de jos). Lăsați-vă numărul de telefon și aplicația vă va face legătura cu parlamentarul respectiv.  

Impactul propunerii asupra Internetului din România  

Articolul 11 creează un nou drept pentru publisheri, făcând imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conținut fără permisiunea autorului. Astfel de propuneri au fost adoptate deja în Germania și Spania, cu consecințe dezastruoase, dovedind că nici măcar publisherii nu au de câștigat de pe urma instituirii unui astfel de drept. În România, un astfel de drept va avea probabil un efect dezastruos asupra unei piețe media deja în degringoladă, cu efecte birocratice și de limitare a accesului la publicul online pentru jurnaliști angajați, jurnaliști de investigație sau ziare locale, conform opiniilor deja exprimate de organizațiile nonguvernamentale care luptă pentru libertatea de exprimare. 

Mai mult, articolul 11 va arunca în haos start-up-urile tehnologice românești care se bazează pe monitorizarea sau agregarea conținutului online (cum ar fi, de exemplu, Zelist.ro sau Facebrands.ro).

Articolul 13 obligă platformele online să filtreze conținutul încărcat de către utilizatori, sub pretextul prevenției încalcării dreptului de autor. Rezultatul nu va fi altceva decât cenzura generalizată a conținutului publicat.  În România, ca și în alte state din Uniunea Europeană, aplicarea art. 13 va închide furnizorii mici de găzduire de conținut (cum ar fi trilulilu.ro sau tare.ro), care oricum sunt îngropații de giganții globali. În plus, ar face imposibilă apariția vreunui nou furnizor român de găzduire care să respecte art. 13.   


Am tot scris și noi pe acest subiect, arhiva este aici - http://apti.ro/taxonomy/term/909. Iată câteva texte relevante:

  1. Camera Deputaților ne dă (parțial) dreptate: propunerea de reformă a copyright-ului în UE nu este adaptată la societatea modernă
  2. Prezentare: Drepturi de autor și implicațiile pentru educație
  3. Răspunsul ApTI la consultarea ORDA despre proiectul de Directivă privind Dreptul de autor în Era Digitală
  4. Propunerea de directivă privind dreptul de autor: rezumatul intervenției ApTI de la dezbaterea Comisiei ITC de la Camera Deputaților

NU FIȚI PASIVI, SUNAȚI-I PE EUROPARLAMENTARII ROMÂNI CHIAR ACUM! Este posibil să nu vă răspundă chiar europarlamentarul respectiv, ci un asistent. Fiți conciși și explicați pe scurt, preluând câteva idei de mai sus, de ce propunerea de directivă a CE nu este deloc în regulă pentru Internet și pentru noi toți!


Foto: CC0, Domeniul Public

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.