LIBE dă o veste parțial bună în privința "mașinii de cenzură"

  • Posted on: 21 November 2017
  • By: Cezara Panait
Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a făcut câțiva pași pozitivi pentru a preveni cenzura automată pe Internet.
 
Astfel LIBE a votat ieri, pe 20 noiembrie, restricționarea principalelor prevederi problematice pentru filtrarea automată obligatorie a conținutului.
 
Privind taxa pe link, LIBE a clarificat că distribuirea conținutul care este deja disponibil în mod public nu ar trebui să fie o încălcare a drepturilor de autor, dar nu a clarificat rolul platformelor în relația cu Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

 
Care sunt schimbările aduse de votul LIBE
Deși varianta ideală ar fi fost pur și simplu o eliminare a articolului problematic, Comisia a votat o limitare a obligației ca platformele de Internet să utilizeze tehnologii precum recunoașterea automată a conținutului pentru a supraveghea toate încărcările utilizatorilor și pentru a încerca să preîntâmpine încălcarea drepturilor de autor. 
 
În locul tehnologilor de recunoaștere a conținutului, propunerea de compromis votată o înlocuiește cu "acorduri de licențiere". Versiunea aprobată de LIBE solicită, de asemenea, furnizorilor de servicii Internet să ia "măsuri adecvate și proporționale pentru a asigura protecția operelor sau a altor materiale." Având în vedere lipsa de claritate cu privire la modul în care acestea ar funcționa, astfel de acorduri ar putea include măsuri de filtrare a conținutului, ceea ce nu rezolva problema de fond. 
 
Îndepărtarea celor mai grave aspecte pentru filtrul de upload, însă lăsând o propunere vagă și neconcludentă, plasează puterea în mâinile companiilor private de a decide cum să interpreteze legea și să o utilizeze în avantajul lor, deci votul JURI, explicat în detaliu mai jos, va fi decisiv în acest sens. 
 
Care era propunerea inițială?
Propunerea originală a Comisiei Europene pentru filtrul pentru upload introducea obligația implementării algoritmilor automați pentru blocarea și filtrarea conținutului creat de utilizator, impunând mecanisme de cenzurare a conținutului pe platformele online. 
 
Care e părerea experților în domeniu?
Experții de la Institutul Max Planck au avertizat recent că aceste propuneri ar "conduce la o limitare semnificativă a drepturilor fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare și de informare. 
 
De asemenea, luna trecută, 56 de profesori și cercetători în domeniul drepturilor de autor și al Internetului au avertizat ca sistemele automatizate de filtrare "ar lipsi utilizatorii de libertatea de exprimare", iar o alianță de peste 50 de organizații pentru drepturile omului a concluzionat că filtrul pentru upload ar limita libertatea de a transmite informații pe de o parte, și libertatea de a primi informații, pe de altă parte".

 
Ce urmează?
În continuare, pe 7 decembrie, comisia JURI organizează o audiere privind drepturile de autor auxiliare (taxa pe link), unde va fi prezentat un studiu care arată de ce reforma copyright nu era deloc necesară și potențialele efecte negative.
 
Pe 24 sau 25 ianuarie 2018 va putea avea loc votul JURI, comisia responsabilă de dosarul privind reforma copyright, fiind cea mai importantă oportunitate de a opri aceste propuneri care limitează drepturile cetățenilor UE.

Sursă foto: EDRi, CC-BY 4.0

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.