Cum ne afectează reforma copyright în UE (rezumat dezbatere 13 octombrie)

  • Posted on: 17 October 2017
  • By: Valentina Pavel

Propunerea de directivă copyright a Comisiei Europene ne limitează libertatea de exprimare și amenință dreptul la link și la upload.
Ieri am semnat alături de Civil Liberties Union for Europe (Liberties.eu) și alte peste 50 de organizații europene scrisoare deschisă împotriva monitorizării si filtrării conținutului pe Internet, iar pe 13 octombrie am scris peste 80 de cărți poștale europarlamentarilor români care ne reprezintă în Parlamentul European despre cum ne afectează propunerea de reformă copyright. Le-am transmis că nu vrem cenzura Internetului, limitarea libertății de exprimare și bariere pentru inovație și mediul de business digital!

Dacă vrei și tu să le trimiți o carte poștală am încărcat modelele în arhiva din atașament, alături de prezentarea din cadrul evenimentului. Sau contactează-i gratuit prin tool-ul https://act.openmedia.org/savethelink-call-ro (disponibil și în limba română)

La eveniment, am discutat cu Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent) și Alin Popescu (Avocatnet.ro) despre cum este afectată libertatea de exprimare, ce efecte are pentru start up-urile digitale românești și ce putem face pentru a ne apăra drepturile.

Ce este noul drept de autor auxiliar sau „taxa pe link” (articolul 11)?
Directiva introduce un nou drept pentru editorii de presă, prin care aceștia vor putea cere bani de la cei care afișează link-uri către conținutul lor online. Adică plată pentru snippet-uri! Textul nu face distincție dacă se aplică pentru scopuri comerciale sau necomerciale, așa că ar putea presupune costuri noi (directe sau indirecte) inclusiv pentru utilizatorii de Internet.

Găsești mai multe despre “taxa pe link” aici.
 
Ce este filtrul pe conținut sau mașina de cenzură a Internetului (articolul 13)?
Furnizorii de servicii ale societății informaționale vor fi obligați să implementeze o tehnologie de filtrare în așa fel încât să detecteze și să blocheze automat conținutul utilizatorului, în cazul în care acesta conține material protejat de drepturi de autor. Dar cum va ști un algoritm dacă eu fac o caricatură sau o parodie sau dacă folosesc opere libere la reutilizare?

Găsești mai multe despre upload filter aici.
 
Text and data mining (articolul 3)
Exploatarea textelor și a datelor este restrânsă prin impunerea de a fi realizată doar de instituții de cercetare, în scop științific. Această excepție ar trebui să fie mult mai largă și să acorde un cadru legislativ oportun pentru realizarea cercetării – studenții, doctoranzii și orice persoană sau companie interesată ar trebui să beneficieze de dreptul de a exploata texte și date.

Găsești mai multe despre articolul 3 aici și aici.
 
Excepția pentru educație (articolul 4)
Comisia limitează din nou zona educațională spunând că doar „unitățile de învățământ” pot folosi materiale protejate de drepturi de autor. Niciun alt cadru informal de educație nu este recunoscut. Iar “excepția” se referă doar la posibilitatea de utiliza materialele exclusiv în scop ilustrativ și doar prin rețeaua securizată a școlii. Excepția este extrem de limitată și nu încurajează modurile creative de predare, facilitate de noile tehnologii și posibilitatea de a ține cursuri online la distanță.

Găsești mai multe despre articolul 4 aici și aici.

În septembrie, ApTI și ANBPR a lansat o campanie video despre reforma copyright în UE. Am intervievat video 10 persoane din medii diferite pentru a vedea cum ne va afecta noua propunere de directivă. Am aflat că textul nu oferă un cadru modern, ci doar favorizează marile industrii și corporații, aduce atingere modului esențial în care funcționează Internetul și nu răspunde cerințelor digitale actuale ale cetățenilor europeni.

Folosește varianta în limba română a tool-ului și sună și tu gratuit europarlamentarii pentru a spune NU taxei pe link și cenzurii Internetului! https://act.openmedia.org/savethelink-call-ro


 

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.