"Cum afectează propunerea de reformă copyright afacerile digitale?" Rezumatul dezbaterii
ApTI împreună cu IAB România a organizat o dezbatere pe tema propunerii de reformă a drepturilor de autor și impactul asupra afacerilor digitale. Dezbaterea a venit în contextul lansării de către Comisia Europeană pe 14 septembrie 2016 a unui nou pachet legislativ de reformă a drepturilor de autor.
Scopul discuției a fost să transmită punctul de vedere al participanților către reprezentanții oficiali care duc mai departe mesajul României în negocierile europene. Rezumatul discuțiilor și problemele ridicate în timpul dezbaterii sunt disponibile în documentul atașat.
La eveniment au fost prezenți 27 de participanți editori de conținut, companii din mediul online, reprezentanți ai mass-media, jurnaliști, bloggeri și vloggeri, mediul academic, reutilizatori de conținut și utilizatori de Internet. Întâlnirea s-a axat pe două subiecte expuse în proiectul de reformă:
1. filtrarea obligatorie a conținutului uploadat pe platforme online
2. dreptul de autor auxiliar (taxa pe link)
Această reformă ar putea să aibă un impact semnificativ pentru mai multe tipuri de afaceri online, cum ar fi producătorii și agregatorii de conținut, platformele online, dar și pentru oricine publică conținut pe Internet.
Pe scurt, intervențiile participanților s-au referit la faptul că:
- analiza de impact nu are în vedere drepturile utilizatorilor și a consumatorului final.
- propunerea de reformă nu corespunde realității digitale și poziționează utilizatorul de Internet ca simplu consumator, nu ca utilizator-creator de conținut care se bucură de aceleași drepturi de autor ca orice entitate tradițională de creare de conținut
- propunerea de text nu recunoaște potențialul și importanța sprijinirii educației.
- definițiile vagi și lipsa explicării clare a termenilor precum “proportionate”, “appropriate” sau “reasonable” vor fi dificil de apreciat de către actorii care vor fi însărcinați cu aplicarea legii. O interpretare subiectivă lăsa loc abuzurilor.
- propunerea de directivă pune în pericol libertatea de exprimare datorită filtrării automate a conținutului uploadat de către autorii de lucrări pe platformele online. Orice încercare de a reglementa activitatea platformelor online poate duce la abuz de putere si cenzură.
- s-a ridicat problema identificării de noi modele de business și nu a extinderii dreptului de autor pentru a proteja modelele tradiționale. Afacerile tradiționale trebuie să țină pasul cu dezvoltarea mediului digital și să se adapteze, nu să ceară noi drepturi pentru a își păstra poziția pe piață, în detrimentul utilizatorilor.
- echilibrul privind protecția dreptului de autor este împins în extrema industriei de muzică și divertisment și nu avantajează micii jucători și utilizatorii. Orice măsuri în direcția creșterii puterilor pe parte de copyright nu își au rostul și blochează dezvoltarea și inovația. Din acest punct de vedere propunerea de directivă trebuie blocată.
Orice punct de vedere concret este așteptat în continuare la afaceri.europene@cultura.ro
Add new comment