A început Săptămâna drepturilor de autor, eveniment anual organizat de Fundația Electronic Frontier! Iată cum te poți implica

  • Posted on: 15 January 2018
  • By: Cezara Panait
Evenimentul Săptămâna drepturilor de autor are loc în perioada 15-19 ianuarie în acest an. Fiecare zi a săptămânii abordează o tematică distinctă, conexă drepturilor de autor. Noi credem că este o bună oportunitate pentru a sublinia încă o dată, în fața factorilor de decizie, importanța unui cadru legislativ adecvat, care să permită diferitelor categorii de persoane să beneficieze de pe urma drepturilor de autor.

Tematici și posibile acțiuni

Luni, 15 ianuarie - Domeniul public și Creație
Politicile din zona drepturilor de autor ar trebui să încurajeze creația, nu să o limiteze. Măsurile excesive impuse prin reglementările drepturilor de autor ne îngrădesc libertatea de a comenta, critica și refolosi materialele culturale.
 
În sprijinul creatorilor, a fost lansată campania CreateRefresh, care oferă grant-uri creatorilor digitali, pentru a realiza materiale inedite, în care să exprime cum i-ar afecta mașina de cenzură a Internetului din propunerea de reforma a copyright-ului în UE.
 
Marți, 16 ianuarie - Controlează-ți propriile dispozitive
Pe măsură ce dispozitivele software devin omniprezente, la fel devin și acordurile de licențiere costisitoare și restricțiile tehnologice. Dacă achiziționezi ceva, ar trebui să poți să și folosești produsul sau serviciul așa cum dorești, ceea ce înseamnă că poți învăța cum funcționează, îl poți repara și-i poți elimina funcțiile nedorite sau îl poți face să funcționeze într-un alt mod.
 
Miercuri, 17 ianuarie - Transparență
Indiferent dacă sunt sub formă de legi sau nu, acordurile internaționale, termenii și condițiile site-ului sau politicile publice privind drepturile de autor ar trebui să fie stabilite printr-un proces participativ, democratic și transparent.
 
Joi, 18 ianuarie - Drepturile de autor folosite ca un instrument de cenzură
Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, esențial într-o democrație funcțională. Drepturile de autor ar trebui să încurajeze exprimarea liberă, în loc să fie folosite ca pârghie legislativă pentru a limita formele de exprimare.
 
Vineri, 19 ianuarie - Sfera de siguranță
Protecția sferei de siguranță permite intermediarilor online să promoveze discursul public și creativitatea. Sfera de siguranță ar trebui să poată fi atinsă și întreținută de toate tipurile de intermediari.

Într-un moment important pentru reforma drepturilor de autor în UE, în care se stabilesc pozițiile oficiale ale statelor membre și ale Parlamentului European și Consiliul UE, avem șansa să ne implicăm și să influențăm deciziile.
 
Ia și tu atitudine și oprește mașina de cenzură a Internetului și taxa pe link!
 
Votul comisiei JURI din Parlamentul European a fost amânat pentru 26 sau 27 martie 2018, ceea ce înseamnă că trebuie să folosim acest timp ca să arătăm că acțiunile noastre contează pentru deznodământul reformei copyright-ului în UE.
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.