Social media mai pe gustul nostru

  • Posted on: 14 August 2023
  • By: Redacția ApTI

Pe 10 august, ApTI a găzduit o prezentare deschisă despre Fediverse și Mastodon. În această postare, am atașat slide-urile întregii prezentări.

Fediverse-ul este un ecosistem destul de recent de pe Internet. E compus din totalitatea aplicațiilor care funcționează pe baza protocolului ActivityPub. Aceste aplicații sunt descentralizate, federate și open-source (au sursele de cod deschise și libere).

Slide-urile descriu în detaliu ce înseamnă federarea și descentralizarea aplicațiilor. Dar ce este demn de notat este că, în aplicațiile din Fediverse nu există ad-uri, conținut sponsorizat, nu există algoritmi care înghit date personale și livrează conținut personalizat. Este o revenire la principiile Internetului liber, sub forma unor spații virtuale organizate de comunități.

Pentru noi, Fediverse-ul este parte dintr-un Internet așa cum îl susținem. Ne bucurăm să vedem acest ecosistem dezvoltându-se.

În slide-uri, am lăsat și link-uri externe către instanțe interesate de Mastodon și către ghiduri care să ajute pe oricine să se familiarizeze cu acest nou ecosistem.

Pe noi ne găsiți deja pe Mastodon!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.