Un serviciu de informații francez cere Wikipedia să șteargă un articol online
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.7
În 4 martie 2013, agenția franceză de informații Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI) a solicitat Wikimedia Foundation să elimine articolul „Station hertzienne militaire de Pierre sur Haute” (Unitatea militară de la Pierre sur Haute), considerând că acesta conține informații militare clasificate, a căror publicare încalcă prevederile Codului Penal Francez.
Potrivit unei surse judiciare citate de AFP, solicitarea de ștergere a articolului s-a bazat pe faptul că DCRI a considerat că articolul în limba franceză publicat pe Wikipedia a compromis „materiale clasificate referitoare la circuitul de transmiterea a ordinelor de atac nuclear”
Wikipedia a refuzat să șteargă articolul, care a fost online timp de aproape 4 ani fără să ridice astfel de probleme și care conține informații deja cunoscute publicului, cu atât mai mult cu cât agenția nu a pezentat niciun argument în susținerea solicitării sale și nici nu a indicat care parte a informației este considerată clasificată. De fapt, se pare că o marte parte din informații provine dintr-un clip video disponibil publicului, în care maiorul Jeansac, șeful respectivei unități militare, dă un interviu detaliat și îi face reporterului un tur al facilității.
Ca urmare a refuzului Wikipedia, în data de 30 martie 2013, agenția a contactat pe unul dintre administratorii voluntari ai Wikipedia, care locuiește în Franța, și l-a obligat, amenințându-l cu închisoarea, să elimine respectivul articol, deși voluntarul nu avea nimic de-a face cu acesta. Această acțiune extra-judiciară ridică grave semne de întrebare privind respectarea drepturilor omului de către agenția de informații.
„Deși nu am primit niciodată o solicitare de această natură de la DCRI până acum, nu este însă, din păcate, necunoscut faptul că entitățile guvernamentale contactează sau chiar hărțuiesc utilizatori locali. Fundația se opune cu tărie oricăror încercări guvernamentale de a intimida voluntarii care își dedică timpul și energia pentru a construi una dintre cele mai mari resurse educaționale din lume, la care poate contribui în mod liber oricine. Suntem triști și dezamăgiți să descoperim că DCRI consideră că tacticile pe care le-au utilizat în numele securității în această chestiune pot fi acceptabile sub orice autoritate morală sau legală. Fundația a fost și continuă să fie dispusă să colaboreze cu DCRI pentru a soluția această chestiune, dacă este posibil, dar nu putem accepta hărțuirea unor indivizi care nu au făcut nimic greșit”, se arată în declarația Wikipedia.
Articolul a fost republicat de către alți voluntari și există acum și un articol în limba engleză cu același subiect. Întreaga chestiun a rezultat într-o creștere dramatică a numărului de cititori pentru respectivul articol. Astfel, agenția a obținut exact efectul advers celui dorit.
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment