Legea defăimării trece de Senat și de comisiile Camerei Deputaților

  • Posted on: 11 February 2016
  • By: Redacția ApTI

Marți, 9 Februarie, în ședința reunită a Comisiei Juridice și a Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților a fost dat aviz pozitiv proiectului de lege privind defăimarea socială (PL-x 649.2015), cunoscut publicului larg drept "legea defăimării a lui Dragnea".

Problemele acestui proiect de lege sunt numeroase, dar, printre cele mai mari se numără ambiguitatea textului și a definițiilor. Aceasta reprezintă un pericol real ca legea, odată adoptată, să poată fi aplicată în mod arbitrar pentru a restricționa libertatea de exprimare aproape oricui, aproape în orice situație. Ținând cont și de amenzile usturătoare, care pot ajunge până la 100000 de lei, efectele acesteia asupra libertății de exprimare, atât offline cât și online, nu se vor lăsa așteptate. Mai mult decât atât, dacă acest proiect de lege este adoptat, există pericolul ca acesta să fie folosit ca pretext pentru introducerea de măsuri de cenzură a Internetului sub pretextul aplicării legislației împotriva defăimării.

Găsiți mai jos un apel semnat de mai multe organizații ale societății civile, printre care și ApTI, către deputați, împotriva acestui proiect de lege inaintea votului final din plenul Camerei Deputaților.

Apel către deputați:

Stimate doamne deputate, stimați domni deputați,
Fiți toleranți, NU votați legea defăimării!

Vă solicităm să votați împotriva proiectului de lege privind defăimarea socială (PL-x 649.2015) deoarece conține definiții vagi care pot da naștere unor abuzuri și pot conduce la restrângerea unor drepturi fundamentale.

Spre exemplu, conform proiectului, defăimarea socială este fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social. Includerea „afirmațiilor” în această definiție va avea ca efect inhibarea unor discuții libere pe teme de interes general, aducându-se astfel atingere libertății de exprimare. O altă problemă este legată de lipsa de previzibilitate a sintagmei „pusă în situaţie de inferioritate”, care este mult prea ambiguă astfel că lasă loc la abuzuri, deoarece destinatarii legii nu pot cunoaște limitele precise ce trebuie respectate pentru a nu încălca legea.

Acestea sunt doar două exemple. Mai multe puteți găsi în poziția publică asumată de opt organizații neguvernamentale în urma adoptării proiectului de lege în Senat, anul trecut. Față de varianta adoptată de Senat proiectul propus acum în Camera Deputaților a suferit mici modificări, dar care nu rezolvă problemele grave ale legii.

Trebuie precizat că proiectul, odată devenit lege, nu va contribui la prevenirea și combaterea discriminării, ci mai degrabă va duce în derizoriu conceptul de nediscriminare, deoarece dublează unele prevederi deja existente în legislația ce guvernează domeniul și instituie un nou organism cu atribuții antidiscriminare în interiorul (dar oarecum nesupus autorității) celui deja existent – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Mai mult decât atât, în primă instanță spectrul acestei legi va inhiba discursul și discuțiile publice din mediul online. Pe termen mediu și lung, această lege va deschide ușa pentru introducerea unor inițiative legislative sau chiar măsuri administrative care să contribuie la cenzura Internetului sub pretextul aplicării legislației anti-discriminare.

Sperăm, stimate doamne și stimați domni, că veți citi cu atenție proiectul de lege care este deja înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și veți alege să votați NU!

Semnatarii acestui apel:

APADOR-CH
ActiveWatch
Centru pentru Jurnalism Independent – CJI
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI
Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI
Societatea Academică Română – SAR

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.