Și totuși – colaborează România cu NSA pentru interceptările Internetului sau nu?
Una dintre foarte puținele reacții din partea oficialităților locale la scandalul interceptărilor NSA (National Security Agency – Agenția Națională de Securitate din Statele Unite ale Americii) a venit de la directorul SRI, George Maior, pe 21 Noiembrie 2013, la mai mult de 5 luni după publicarea primelor dezvăluiri venite de la Edward Snowden, pe 9 Iunie 2013. Acesta a declarat „Nu a existat niciun acord sau protocol sau înțelegere secretă între SRI ca autoritate naționala în domeniul cercetării comunicațiilor și NSA, pe activități de interceptare, pe fluxul de interceptare a comunicațiilor sau a altor sisteme de comunicare, dincolo de cele clasice, pe teritoriul României” [1]. Mai mult decât atât, acesta a plusat spunând „Nu deținem nicio informație, și pe baza propriilor investigații, că pe teritoriul României ar fi avut loc asemenea acțiuni, desfășurate în mod unilateral de aceste organizații din Statele Unite" [1].
Pe 13 Mai 2014, Glenn Greenwald a publicat cartea sa intitulată „No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State” [2]. Pentru a pune lucrurile în context, pentru cei care nu sunt familiarizați cu subiectul, Glenn Greenwald este unul dintre primii 3 jurnaliști care s-au întâlnit cu Edward Snowden în Hong-Kong, alături de Laura Poitras și Ewen MacAskill, și unul dintre singurele 2 persoane, alături de aceeași Laura Poitras, care au acces al întreaga arhivă de documente a lui Edward Snowden [3][4][5][6]. Greenwald, pe site-ul cărții sale [7], a pus la dispoziție toate documentele folosite ca sursa pentru această carte [8][9].
Aceste documente au trecut neobservate până pe 18 Iunie 2014, când The Intercept [10], publicația online creată de Green Greenwald și Laura Poitras, a publicat, în colaborare cu ziarul Danez Dagbladet Information [11] documente care descriu modul în care NSA colaborează cu Danemarca și Germania pentru a intercepta toate datele care trec prin cablurile de fibra optica din aceste țări, în cadrul unui proiect cu numele de cod RAMPART-A [12][13][14]. Partea cu adevărat interesantă pentru România apare în articolul de pe The Intercept [12], care, printre altele, prezintă un slide care fusese deja publicat în documentația cărții lui Glenn Greenwald. Acest slide ([8][9], slide-ul nr. 38) listează partenerii NSA:
Conform acestui slide, România se regăsește pe lista partenerilor NSA. Aceasta ridică niște serioase semne de întrebare vis-a-vis de afirmațiile făcute de directorul SRI în luna Noiembrie 2013, pentru că, dacă credem dezvaluirile lui Snowden, un acord între SRI și NSA a existat (sau poate chiar încă există). Dacă SRI nu are nici o înțelegere cu NSA, atunci care este organizația română care este partenera NSA? Cine și de ce a autorizat această colaborare? Sau s-a strecurat vreun neadevăr în afirmația respectivă și SRI-ul are totuși o înțelegere cu NSA? Această înțelegere conține sau nu prevederi legate de interceptări ale traficului Internet? Sau SRI are la cunoștință, dar nu recunoaște, că NSA desfășoară în mod unilateral activități pe teritoriul României? Sau, mai rău, NSA desfășoară în mod unilateral activități pe teritoriul României iar SRI nu știe de aceste activități? La ultimele două întrebări se poate răspunde cu relativă certitudine: „foarte puțin probabil”. Aceasta face ca răspunsurile la celelalte întrebări să devină cu atât mai importante.
Dincolo de aceste întrebări și ținând cont de predilecția serviciilor de informații de a merge direct la sursă și de a intercepta datele direct de pe cablurile de fibra optică, se pune problema dacă și-a pus cineva vreo întrebare despre alte motive pentru care în București au fost distruse infrastructurile individuale ale furnizorilor de Internet și aceștia au fost forțați să folosească rețeaua de fibră optică NetCity, care este operată de firma UTI, firmă recunoscută ca având strânse legături cu serviciile de informații, în colaborare cu firma Elbit [15]. Pentru cei în necunoștință de cauză, Elbit [16] este o firmă Israeliană având ca domeniu de activitate tehnologia din domeniul apărării, iar legăturile la toate nivelurile dintre Statele Unite ale Americii și Israel nu sunt un secret pentru nimeni. Există cumva motive ulterioare dincolo de pretextele de natură estetică vehiculate de edilii capitalei?
SRI-ul nu poate să se ascundă sub paravanul „securității naționale” pentru a masca activitățile care aduc atingere drepturilor omului, fie că vorbim de cetățenii români sau de cetățenii altor țări. Avem dreptul de a ști.
Bibliografie:
[1] http://www.b1.ro/stiri/eveniment/maior-nu-a-existat-niciun-acord-intre-sri-si-nsa-pe-activitati-de-interceptare-a-comunicatiilor-70021.html
[2] Greenwald, Glenn (2014). No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State (prima ediție). London: Hamish Hamilton. ISBN 978-0-241146-699.
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Glenn_Greenwald
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Laura_Poitras
[5] http://www.nytimes.com/2013/08/18/magazine/laura-poitras-snowden.html
[6] http://truth-out.org/news/item/20983-edward-snowden-evolved-from-gaming-geek-to-conscientious-whistleblower-how-a-high-tech-spy-came-in-from-the-cold
[7] http://glenngreenwald.net/
[8] http://hbpub.vo.llnwd.net/o16/video/olmk/holt/greenwald/NoPlaceToHide-Documents-Compressed.pdf - comprimat
[9] http://hbpub.vo.llnwd.net/o16/video/olmk/holt/greenwald/NoPlaceToHide-Documents-Uncompressed.pdf – necomprimat
[10] https://firstlook.org/theintercept/
[11] http://www.information.dk/
[12] https://firstlook.org/theintercept/article/2014/06/18/nsa-surveillance-secret-cable-partners-revealed-rampart-a/
[13] http://www.information.dk/501280
[14] http://www.information.dk/databloggen/501278
[15] http://www.telecompaper.com/news/first-phase-of-netcity-network-to-be-completed-in-march--843498
Comments
testokick
28 June 2014 - 2:25am
Permalink
Mai avem dreptul sa avem
Mai avem dreptul sa avem pareri?
geo
29 June 2014 - 6:31pm
Permalink
panopticon
Dimensiunea panopticonului contemporan (din care Ro este parte):
http://cryptome.org/2014/05/npth-01.pdf
http://cryptome.org/2014/05/npth-02.pdf
http://cryptome.org/2014/05/npth-03.pdf
http://cryptome.org/2014/05/npth-04.pdf
http://cryptome.org/2014/05/npth-05.pdf
in SUA, Curtea Suprema a decis ca fara mandat nu pot fi inspectate telefoanele mobile, computerele, alte dispozitive de comunicare deoarece ele contin informatii personale esentiale: “Modern cell phones are not just another technological convenience. With all they contain and all they may reveal, they hold for many Americans ‘the privacies of life.’ The fact that technology now allows an individual to carry such information in his hand does not make the information any less worthy of the protection for which the Founders fought. Our answer to the question of what police must do before searching a cell phone seized incident to an arrest is accordingly simple—get a warrant.”Chief Justice John Roberts.
Vestea bună este că Directiva europeană privind retentia datelor personale ale utilizatorilor de internet si telefonie (Directiva Big Brother) a fost invalidată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Vestea proastă e că, în ciuda tuturor protestelor societătii civile, România a transpus această directivă într-o lege – Legea 82/2012 – si că ea încă se aplică la noi.
Add new comment