icann

La Întâlnirea ICANN58, unul dintre focusuri a fost pe protecția datelor personale și nume de domenii

  • Posted on: 26 April 2017
  • By: Redacția ApTI

Pentru prima dată la o reuniune ICANN, legile privind protecția datelor cu caracter personal au stat în centrul agendei. 

Cele mai notabile discuții ale celor 6 zile au fost în jurul politicilor legate de numele de domenii generice și a metodelor de mobilizare a societății civile, instituțiilor academice și a utilizatorilor individuali în dialogul despre guvernanța Internetului. 

Între 11-16 martie, a avut loc a 58-a ediție a întâlnirilor ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) - o întâlnire globală a tututor părților interesate de guvernanța Internetului. 

Tags: 

Cine administrează Internetul? Despre actorii din domeniul guvernanței Internetului - eveniment joi 4 februarie 2016

  • Posted on: 5 January 2016
  • By: Valentina Pavel

Consultare WHOIS și date personale

  • Posted on: 7 July 2015
  • By: Valentina Pavel

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a pus în dezbatere o nouă politică prin care face obligatorie afișarea în registrul public WHOIS a datelor personale ale celor care înregistrează un nume de domeniu. ICANN dorește să limiteze posibilitatea de înregistra nume de domenii printr-o companie terță (privacy/proxy service) doar indivizilor, nu și persoanelor care înregistrează un site comercial.

Workshop despre nume de domenii și Internet. Ce ne rezervă viitorul?

  • Posted on: 6 March 2015
  • By: Valentina Pavel

Please find the English translation of this annoucement below.

Ai aflat de noile domenii pe Internet? Te interesează bunele practici în administrarea domeniului unei țări? Vrei să auzi părerea unor speakeri internaționali despre noul program de domenii generice lansat de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)? Vino la workshopul în limba engleză organizat de ICANN și ApTI în cadrul laboratorului media experimental Sponge.

BUCUREȘTI, vineri 13 martie, începând cu ora 14:00 la Impact Hub, sala San Francisco: str. Halelor nr. 5, va avea loc un workshop în limba engleză cu speakeri internaționali, unde se va vorbi despre avantajele noului program de domenii (gTLD) lansat de ICANN și despre bune practici legate de managementul organismelor care administrează domeniile de țară ccTLD (country code top level domain name).

Programul complet al workshop-ului este disponibil mai jos. Înregistrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Pentru înscriere vă rugăm să ne trimiteți un email de confirmare la adresa matei.vasile@apti.ro sau vă puteți înscrie direct AICI.

Despre Programul ICANN pentru noi domenii gTLD

  • Posted on: 24 November 2011
  • By: Redacția ApTI

Un gTLD reprezintă un domeniu generic de nivel superior (generic top level domain) și este o extensie Internet de tipul .com, .net sau .org.  În momentul de faţă există 22 de gTLD-uri, dar, în curând, numărul lor poate fi de ordinul sutelor. Asta pentru că ICANN va demara, în ianuarie 2012, o primă etapă a Programului pentru noi domenii gTLD, permiţând oricărei entităţi interesate (organizaţie, companie, comunitate, instituţie publică) să depună aplicaţii pentru înregistrarea de gTLD-uri. Aceste noi gTLD-uri vor putea reprezenta, practic, orice cuvânt (cu excepţia numelor de ţări și teritorii recunoscute la nivel ONU): nume de orașe (.newyork), companii (.nike), comunităţi (.maori), etc.

Perioada de depunere a aplicaţiilor va fi deschisă între 12 ianuarie şi 12 aprilie 2012. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un potenţial aplicant, etapele aferente procesului de evaluare a aplicaţiilor, condiţiile în care pot fi depuse obiecţii faţă de anumite aplicaţii sunt descrise în Ghidul Aplicantului, document elaborat și agreat la nivelul comunităţilor ICANN și adoptat de către Consiliul Director al organizaţiei în iunie 2011.

Ca parte a campaniei de promovare a Programului pentru noi gTLD-uri, ICANN a publicat o broșură care oferă informaţii de bază despre acest program și despre procedurile de depunere și evaluare a aplicaţiilor. Broșura a fost tradusă în limba română de către ApTI, scopul acestei iniţiative fiind acela de a contribui la informarea publicului din România în legătură cu noul program ICANN.

Mai multe detalii despre noile gTLD-uri: http://icann.org/newgtlds

Informații generale despre ICANN: http://www.apti.ro/Despre-ICANN

Despre ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

  • Posted on: 19 October 2011
  • By: Redacția ApTI

Pentru a ajunge la o anumită locaţie pe Internet trebuie să introducem o adresă – un nume sau un număr. Adresa respectivă trebuie să fie unică, astfel încât calculatoarele care comunică între ele să ştie unde să se găsească unul pe altul. ICANN – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - coordonează aceste adrese unice (cunoscute sub denumirea de „identificatori”) la nivel global. Dacă nu ar exista această coordonare, nu ar exista un singur Internet global.

Care sunt, însă, aceşti identificatori? Cum sunt ei gestionaţi de către ICANN? Cum este organizat ICANN? Care este procesul decizional la nivelul ICANN şi cum influenţează politicile acestei organizaţii funcţionarea Internetului? Puteţi găsi răspunsuri la aceste întrebări în materialul ApTI “Despre ICANN – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Prin publicarea acestui material, ApTI îşi propune să contribuie la informarea publicului din România în legătură cu modul în care se realizează, în momentul de faţă, gestionarea resurselor Internetului şi cu rolul şi responsabilităţilepe care ICANN le are în acest domeniu.

Aspecte abordate:

Comisia Europeană încearcă să extindă controlul guvernamental asupra Internetului

  • Posted on: 9 September 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.17

Directoratul General pentru Societate Informaţională şi Media din cadrul Comisiei Europene a elaborat recent o serie de şase documente de politică menite să extindă controlul guvernamental asupra Internetului.

Aceste politici au în vedere măsuri care includ: controlul guvernamental asupra numelor de domenii care pot fi înregistrate, dreptul de veto al guvernelor asupra noilor nume de domenii, modificări structurale semnificative la nivelul ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), introducerea obligaţiei ca organizaţia să respecte avizele formulate de către guverne (cu excepţia cazurilor în care se consideră că acestea sunt ilegale sau afectează stabilitatea Internetului) şi crearea a două organisme care să supravegheze procesele decizionale şi politicile financiare ale ICANN.

Măsurile propuse le-ar oferi guvernelor un control de facto asupra sistemului de nume de domenii al Internetului, punând astfel capăt abordării autonome şi independente a sistemului. Aceste noi sugestii par a fi o consecinţă logică a poziţiilor exprimate de către şeful Directoratului pentru Audiovizual, Media şi Internet – Gerard de Graaf – în cadrul întâlnirii ICANN din Singapore, iunie 2011.

Pages