educatie

COTIDIANUL: Riscurile navigării pe Internet

  • Posted on: 7 August 2017
  • By: George Hari Popescu

Deși românii sunt receptivi la tot ce apare nou în domeniul tehnologiei informaționale și folosesc cele mai noi aplicații software, cei mai mulți își fac griji că datele personale, cum ar fi documentele, fotografiile, videoclipurile, le-ar putea fi furate de persoane străine. Și nu doar atât. Ei cred că cineva ar putea să-i urmărească, să le asculte conversațiile ori să-i filmeze pe ascuns, fără ca ei să știe, violându‑le astfel viaţa privată. Iată ce a declarat Bogdan Manolea, director executiv APTI.

Prezentare: Drepturi de autor și implicațiile pentru educație

  • Posted on: 3 May 2017
  • By: George Hari Popescu

La conferința Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (27-28 aprilie 2017), Bogdan Manolea, director executiv ApTI, a făcut o prezentare despre implicațiile drepturilor de autor asupra educației. Vă invităm să parcurgeți și aici prezentarea. De asemenea, încă mai aveți timp să semnați petiția deschisă de Communia pe site-ul dedicat. Puteți semna până în 15 mai!

Primul OER workshop la Galați

  • Posted on: 28 November 2013
  • By: Valentina Pavel

Pe 3 decembrie suntem invitați la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați să susținem primul workshop despre resurse educaționale deschise. Vom începe introducerea în OER prin a vorbi despre:

ce sunt drepturile de autor și care sunt limitele lor
ce sunt licențele libere și cum le poți aplica operelor tale
cum poți refolosi opere licențiate deschis în biblioteca ta
ce sunt resursele educaționale deschise și cum le poți crea, folosi și beneficia de ele
 

Resurse Educaționale Deschise – foarte pe scurt

  • Posted on: 22 November 2013
  • By: Valentina Pavel
Resursele Educaționale Deschise provoacă o schimbare majoră în educație. Cu ajutorul acestui tip de resurse trecem la un sistem de învățare în care vârsta, locul de pe glob și posibilitățile financiare nu mai sunt relevante pentru a avea acces la materiale educaționale, fie ele cursuri, manuale, exerciții, teste sau jocuri educative. Mai mult, avem acces la mai mulți profesori, la mai multe forme de învățământ și putem contribui efectiv la perfecționarea resurselor de învățare datorită modului liber în care sunt licențiate resursele educaționale. Și asta nu doar exclusiv în mediul digital sau neapărat având acces la Internet.
 
Ce înseamnă Resurse Educaționale Deschise?

“Educaţia, un fapt social şi individual în acelaşi timp” - Constantin Narly

  • Posted on: 17 December 2008
  • By: Cosmin L. Neagu

Văzută în mare parte ca o "acţiune exercitată de generaţiile adulte asupra celor ce nu sunt coapte pentru viaţa socială" [Emile Durkheim], educaţia riscă să se strecoare în viaţa adultă doar din întâmplare și doar ca un produs secundar. Acceptarea cu seninătate a acestei realităţi este cu atât mai ridicolă și înspăimîntătoare cu cât educaţia este singurul instrument care ne permite depăşirea stadiului de simplu animal.