microsoft

Condițiile de utilizare ale Microsoft – o jumătate de pas înainte

  • Posted on: 25 April 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.8

O adevărată furtună mediatică s-a stârnit acum câteva săptămâni, atunci când s-a aflat că Microsoft se folosește de dreptul pe care și-l conferă, în Condițiile de utilizare, de a căuta prin mesajele Hotmail ale utilizatorilor săi. Ca urmare a acestor reacții, Microsoft a decis să își schimbe Condițiile de utilizare. În viitor, atunci când compania va primi informații potrivit cărora serviciile sale sunt utilizate pentru „a face comerț cu proprietate fizică sau intelectuală furată”, „nu va face verificări în conținutul privat al clientului”. Un pas în direcția corectă, cu siguranță. În plus, Microsoft își asumă angajamentul de a coopera cu organizațiile Center for Democracy and Technology și Electronic Frontier Foundation pentru a „crea un echilibru în contextul altor circumstanțe care implică, pe de o parte, interesele consumatorilor cu privire la protecția vieții private, și, pe de altă parte, protejarea indivizilor și securitatea serviciilor Internet pe care le folosesc”.

Însă Condițiile de utilizare existente rămân în vigoare, urmând să fie actualizate la un moment dat „pe parcursul lunilor următoare”. Astfel, sunt aplicabile atât regulile vechi, cât și cele noi. În plus, rămâne valabilă și principala problemă legată de drepturile complet imprevizibile și extinse pe care Microsoft și le conferă. Spre exemplu, „în cazul în care luăm măsuri împotriva dumneavoastră ca urmare a încălcării acestui acord, putem șterge permanent sau puteți pierde permanent o parte din sau întregul conținut stocat în cadrul acestui serviciu și/sau putem anula serviciile în întregime. Datele șterse pot fi irecuperabile.” Faptul că Microsoft ia măsuri împotriva unuia dintre utilizatorii săi nu înseamnă că că acest utilizator se face vinovat de ceva, ci pur și simplu că Microsoft a decis să ia măsuri împotriva sa. Cu alte cuvinte, pot face tot ce vor, atunci când vor. Microsoft subliniază totuși că existența acestui drept nu este totuna cu utilizarea sa și pretinde că prin folosirea acestor puteri are în vedere protecția utilizatorilor săi.

Microsoft și Skype pot continua să transmită date personale ale cetățenilor europeni către SUA

  • Posted on: 25 November 2013
  • By: Redacția ApTI
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.22
 
În data de 18 noiembrie 2013, autoritatea pentru protecția datelor din Luxemburg (Comisia Națională pentru Protecția Datelor - CNPD) a decis că filialele Microsoft și Skype din Luxemburg nu au încălcat legislația europeană în domeniul protecției datelor cu caracter personal atunci când au transmis date ale cetățenilor europeni către SUA.
 
Ca răspuns la o plângere formulată de grupul de activiști Europe v Facebook, CNDP a analizat în ce măsură transferul de date este legal în contextul acordului Safe Harbor, în baza căruia companiile din SUA pot auto-certifica faptul că respectă standardele UE în domeniul protecției vieții private, chiar dacă țara lor nu face acest lucru. Ceea ce înseamnă că trebuie să le credem pe cuvânt.

Raport Skype privind solicitările autorităților de acces la date

  • Posted on: 15 April 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.7

În primul său raport privind transparența – Raport privind solicitările autorităților responsabile cu aplicarea legii din anul 2012 (2012 Law Enforcement Requests Report), Microsoft explică felul în care abordează solicitările de acces la date venite din partea autorităților responsabile cu aplicarea legii din întreaga lume. Raportul include informații și date detaliate referitoare la platforma sa de comunicare Skype, aceasta fiind prima clarificare publică referitoare la statutul legal și jurisdicțional al companiei, de la achiziționarea Spype de către Microsoft în 2011.

Publicarea raportului vine după o serie de presiuni exercitate asupra Microsoft de către societatea civilă; în ianuarie 2012, peste 40 de organizații (inclusiv Access și EDRi) și 60 de indivizi au cerut Microsoft, printr-o scrisoare deschisă, să publice un raport de transparență și să clarifice obligațiile, practicile și politice de divulgare  ale companiei.

Atenția publică acordată Skype are un motiv bun: platforma are peste 663 de milioane de utilizatori și este un instrument crucial pentru activiști și apărători ai drepturilor omului, care depind de acest serviciu. În absența altor opțiuni semnificative sau funcționale pentru canale de comunicație sigure, acești utilizatori trebuie să știe urgent dacă pot utiliza cu incredere în Skype pentru conversații cu caracter sensibil.