interes public

5 principii pentru o securitate informatică sănătoasă pentru întreaga societate - scrisoare deschisă

  • Posted on: 9 February 2016
  • By: Valentina Pavel

Securitatea informatică este o problemă care ne privește pe toți. De aceea ApTI lansează astăzi, 9 februarie 2016, o scrisoare deschisă ce listează 5 dintre principiile majore care ar trebui să stea la baza reglementării domeniului securității cibernetice.

EuroDIG 2013: „Internet pentru societate – cum să servim interesul public?”

  • Posted on: 27 June 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat de pe blogul igf.ro

În perioada 20-21 iunie 2013 a avut loc, în Lisabona, cea de-a șasea ediție a European Dialogue on Internet Governance (EuroDIG), eveniment pan-european dedicat discuțiilor pe teme de guvernanța Internetului relevante pentru comunitatea Internet din Europa.

Ediția de anul acesta a EuroDIG a avut ca temă generală rolul Internetului pentru societate și servirea interesului public, aceasta fiind abordată cu precădere în cadrul unei sesiuni plenare la care au participat reprezentanți ai sectorului public, industriei, mediului tehnic și societății civile.

În cadrul dezbaterilor s-a conturat ideea că interesul public este un concept dificil de definit, mai ales atunci când vorbim despre Internet și rolul acestuia în societate. Trebuie stabilit mai întâi cine are dreptul sau obligația de a defini interesul public, cine este publicul și care sunt interesele acestuia. Niciuna dintre aceste întrebări nu pare să aibă un răspuns clar, unanim acceptat. Guvernele, pe de o parte, tind să își asume dreptul de a defini interesul public la nivel național. Dar Internetul nu ține cont de granițe și de sisteme statale, astfel că, în acest caz, ar trebui să vorbim despre un interes public global, care nu poate fi definit doar ca o sumă a intereselor publice naționale.