interceptari

Orice masura de supraveghere generalizata nu poate fi proportionala.

  • Posted on: 13 April 2016
  • By: Bogdan Manolea

ApTI a participat ieri seara de la 16 00 la o intalnire propusa de Minisiterul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, parte a dialogului pe subiectele legate de protectia vietii private in societatea romaneasca si a

Franța cere explicații Statelor Unite cu privire la activitățile de supraveghere desfășurate de către NSA

  • Posted on: 28 October 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.20

În data de 21 octombrie 2013, guvernul francez l-a convocat pe Charles Rivkin, ambasadorul SUA în Franța, solicitându-i explicații urgente cu privire la dezvăluirile din Le Monde potrivit cărora, conform documentelor făcute publice de către Edward Snowden, NSA (Agenția Națională de Securitate din SUA) a interceptat comunicațiile telefonice și prin Internet ale cetățenilor francezi, la scară masivă.

Publicația Le Monde a dezvăluit faptul că, pe parcursul unei perioade de 30 de zile, între decembrie 2012 și ianuarie 2013, au fost interceptate mai mult de 70 de milioane de convorbiri telefonice din Franța precum și mesaje text, pe bază de cuvinte cheie. Se pare că interceptările nu au vizat doar indivizi suspectați de legături teroriste, dar și persoane din mediul de afaceri, din sectorul politic și din administrația publică franceză, în cadrul unui program cu nume de cod US-985D.

Potrivit informațiilor obținute de Le Monde, atunci când un număr de telefon este utilizat în Franța, acesta activează un semnal care generează în mod automat înregistrarea convorbirii. Se pare că un astfel de sistem de supraveghere vizează și mesajele text și conținutul acestora, prin utilizarea de cuvinte cheie. NSA stochează apoi istoricul conexiunilor sau meta-datele asociate.

Jean-Marc Ayrault, primul-ministru francez, a solicitat SUA să furnizeze „răspunsuri clare care să justifice motivele pentru care au fost folosite astfel de practici și care să creeze condiții de transparență, astfel încât aceste practici să poată fi stopate”. Primul răspuns venit din partea Casei Albe a fost că SUA „colectează informații externe de tipul celor colectate de toate statele”.